Втрата гостроти нюху провокує погіршення когнітивних функцій та пам'яті, а також пов'язана з депресією та деменцією.
З одного боку, гострий нюх - це чудово, оскільки запахи здатні викликати спогади та емоції, з іншого, іноді краще би не чути їх зовсім. Але природа і так нещадна до людини, і з віком нюх починає погіршуватися. Звичайно, це не так проблематично, як зір, якби не одне "але" - втрата цієї гостроти провокує погіршення когнітивних функцій та пам'яті, а також пов'язана з депресією та деменцією. Хоча у випадку з нюхом процес, на щастя, не є необоротним, тож за допомогою приємних тренувань можна підправити нюх, що "похитнувся”, повідомляє The New York Times.
Не очевидний, здавалося б, зв'язок нюху і, наприклад, настрою викликаний тим, що нюхова система безпосередньо пов'язана з лімбічною системою мозку, яка відповідає за емоції, пам'ять та мотивацію. Тому запахи і можуть викликати сильні емоційні реакції та спогади. За словами професора нейробіології Каліфорнійського університету Майкла Леона, нюхова система унікальна тим, що є єдиною сенсорною системою, що має пряму проекцію на центри пам'яті та емоційні центри мозку.
Саме тому погіршення нюха може бути раннім симптомом нейродегенеративних захворювань, наприклад, хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Людям перестає подобатися улюблений парфум, інакше починає пахнути давно знайома їжа, вони не можуть визначити по запаху, що в холодильнику щось зіпсувалося.
Дослідження показують, що з депресією часто знижується нюхова чутливість, при цьому втрата нюху може бути як симптомом, так і фактором, що її посилює.
З іншого боку, коли експерти вивчили результати МРТ мозку професійних сомельє, у яких ніс грає головну роль у роботі, вони знайшли зворотну закономірність. Чим довше ці люди були у професії, тим більшого розміру вони мали кору мозку, що відповідає за обробку емоцій, і ту область, чия дисфункція пов'язана з хворобою Альцгеймера. У той час як у всіх людей з віком ця кора тоншає і зменшується, у сомельє вона лише росте. Їх можна лише привітати, а для нас це означає, що тренувати нюх можна і потрібно, нехай навіть найпримітивнішими способами.
Навіть домашнє тестування допоможе запідозрити недобре і вже тоді звернутися до лікаря. А для простої перевірки знадобиться чотири продукти, що сильно пахнуть, чотири чашки, пов'язка на очі і друга людина - "перевіряючий". Джерелами запаху може бути мед, миючий засіб, мило, вино, кава, чай, спеції.
Потрібно розлити вибрані продукти по чотирьох чашках і з зав'язаними очима понюхати кожну. Один бал – за те, що можете щось відчути, два – за визначення продукту. Якщо з 8 балів набрано менше семи, нюхову функцію порушено. Це не означає, що вже підступає Альцгеймер, оскільки порушення нюху може бути тимчасовими, спричиненими, наприклад, перенесеною вірусною інфекцією.
Але навіть якщо все добре, тренування нюха завжди корисне. Для цього можна просто вранці та вечорами протягом 30 секунд нюхати щось, що сильно пахне - зубну пасту, корицю, кардамон, каву. Таке усвідомлення запахів, як і вдихання їх в аромалампі або обнюхування фруктів та овочів, покращує когнітивні здібності, знижує стрес та покращує настрій.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.