Психолог знайшов спосіб, як змусити себе перехотіти їсти зайве

Головне перестати використовувати їжу як механізм подолання стресу

Психологія, стрес, їжа, продукти, харчування, корисні поради, здоров'я
Люди їдять більше або менше, коли вони відчувають важкі емоції

Трапляється, і не зрідка, що коли нам сумно чи тривожно, ми починаємо більше їсти. Налягаємо на солодке або жирне, перекушуємо вночі, – знайома історія? Дійсно, подолання стресу шляхом його так званого заїдання доволі поширене явище. Але це точно не корисно. І ось як відвадити себе від холодильника й кондитерських відділків супермаркетів.

Емоційне харчування, як його називають психологи, є доволі поширеним явищем і належить до харчової поведінки. Як правило це означає – їсти більше, а потяг до їжі виникає у відповідь на складні емоції. 

Дослідження показують, що приблизно 20% людей регулярно приймають емоційну їжу під час тривоги, причому більше це поширено серед підлітків і жінок, пише ScienceAlert. Споживана в такому стані їжа – це часто фаст-фуд та інші напівфабрикати з енергетичною щільністю та бідними поживними речовинами.

Стрес і сильні переживання здатні посилювати апетит. Фізіологічний вплив стресу та сильних емоцій, наприклад, може впливати на такі гормони, як кортизол, інсулін і глюкоза, що також може підвищити апетит. Підвищують ймовірність емоційного переїдання також:

  • підвищена імпульсивність,
  • емоційна вразливість,
  • схильність до роздумів,
  • труднощі з регуляцією емоцій.

Як виявити, чи є проблема 

Ознаки потенційного розладу харчової поведінки можуть включати:

  • нещодавню швидку втрату ваги,
  • стурбованість власною вагою та формою,
  • споживання великої кількості їжі чи напоїв впродовж кількох годин,
  • відчуття втрати контролю,
  • пригнічений прийом їжі (при блювоті чи проносі).

Як позбутися негараздів

Коливання в харчуванні – це нормально. Та якщо ви виявите, що ваш спосіб харчування у відповідь на важкі емоції вам не підходить, ви можете зробити кілька речей. Почніть з того, що їжте менше, але частіше і висипайтеся. Далі спробуйте зрозуміти, що саме вас турбує – це може бути відчуття ізоляції, безсилля чи ревнощі, а не щось настільки широке, як сум.

Помітивши якусь емоцію, ви можете викликати цікавість до того, що вона означає, що ви відчуваєте у своєму розумі та тілі, як думаєте та поводитеся у відповідь. Це дозволить вам побачити, чому виникає той чи інший імпульс, що спонукає зазирати в холодильник чи в буфет. Натомість просто спробуйте отримувати задоволення від їжі, не тільки смакові, але й естетичні. 

Кому час до психолога

Цікаво, що як тільки ви почнете розуміти, які саме поклики до їжі є більш імпульсивними та спровокованими емоціями, вам стане простіше контролювати їх і ситуацію загалом. А це повертає самоповагу та допомагає подолати депресію. Тривожність росте там, де люди втрачають контроль над ситуацією. Отже, слід розірвати замкнене коло, в якому ви їсте тим більше чим більше тривожитесь, і тим більше вганяєте себе в ще гірший стан. 

Одним словом, повернення контролю над своїми харчовими звичками та пов’язаним з ними образом тіла зменшить психологічний дистрес, переконують психологи. Також корисними є підтримка друзів і родини, доступ до онлайн-ресурсів а, у деяких випадках, звернення до кваліфікованого спеціаліста – психолога або психотерапевта. Це особливо важливо для людей з синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), обсесивно-компульсивним розладом (ОКР), аутизмом, тривожно-депресивним розладом, біполярним розладом, дислексією тощо. 

Однією з небезпек, які можуть виникнути у відповідь на емоційне харчування, є спокуса сісти на дієту. Але це не вихід, переконані психологи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube