Вживання гострого перцю може викликати різні реакції
Вживання гострого перцю може викликати різні реакції: ейфорію, прискорене серцебиття, поколювання в язику, шлунково-кишковий розлад, і навіть сльози й відчуття страху. Стравохід, наповнений їжею з чилі, також може викликати нежить, йдеться в публікації IFLScience. Проте толерантність до гострої їжі в людей може відрізнятися через генетичні відмінності, культурний вплив та, власне, звички до неї.
Коли ми відчуваємо опік від гострої їжі, винуватцем зазвичай є хімічна речовина під назвою капсаїцин. Сполука є активним інгредієнтом перцю чилі, що належить до роду Capsicum. До нього, до речі, належить і болгарський перець. Капсаїцин здебільшого міститься в тонкій оболонці насіння, хоча його можна знайти і в м’якоті деяких чилі.
Існують й інші речовини, що викликають схожу реакцію на спеції. Наприклад аллілізотіоціанат, що міститься в деяких хрестоцвітих овочах і надає гострого смаку гірчиці, хрону та васабі.
Капсаїцин подразнює слизові оболонки рота, шлунка, легень, очей та ніздрів. Реакція на подразнення викликається хімічною фіксацією певних рецепторів, котрі стимулюються болем і теплом. У випадку капсаїцину це рецептор TRPV1.
Тіло змушує повірити, що воно під загрозою, тому мозок дає команду мембранам відкачувати більше слизу, щоб вимити чужорідне тіло. У зв’язку з цим у нас починає виділятися слина, очі напливають, а з носа починає текти слиз.
Навіть якщо ви не нюхаєте гостру їжу, ваш ніс може бути спровокований на реакцію, оскільки сенсорні нерви у роті та горлі мають спільні шляхи з нервами в носовій порожнині.
Рослини чилі виробляють речовину – капсаїцин як засіб стримування, щоб тварини їх не їли. По суті, це частина їхньої системи захисту. Цікаво, що птахи можуть їсти перець чилі і не відчувати печії. Річ у тім, що їхні рецептори дещо відрізняються від наших.
У людей же активація больових рецепторів у такий спосіб може спровокувати легкий стрес. Це провокує організм вивільняти дофамін та ендорфіни, тобто здійснювати приплив хімічних речовин для гарного самопочуття. Навпаки, скажімо, землерийки мають генетичну мутацію в рецепторах, що робить їх менш чутливими до опіку, викликаного капсаїцином.
Капсаїцин не є токсичним для людини. Проблеми, пов’язані з ним, здебільшого виникають через природну реакцію нашого організму на нього, а не через шкідливість самої хімічної речовини. Тим не менш, його потужність не слід недооцінювати.
Капсаїцин є активним інгредієнтом в деяких перцевих та ведмежих спреях. Якщо бризки хімічної речовини достатньо, щоб захиститися від 200-кілограмового грізлі, варто ставитися до нього з повагою.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.