У кожного продукту є свої плюси і мінуси: як зробити вибір
Спеції є невіддільною частиною нашого раціону протягом тисячоліть! Адже ми так звикли посипати чіпси гострим перцем, пити імбирний чай і додавати в їжу куркуму. Віра в те, що такі спеції, як куркума, можуть допомогти одужати, востаннє широко поширювалася в середні віки. Ідея використання їжі як ліків також є основним принципом аюрведичної медицини, яка практикується в Індії протягом тисяч років.
Останнім же часом деякі прянощі стали називати суперпродуктами, здатними вилікувати чи не від всіх хвороб. Так, кажуть, кандидатка в президенти США Гілларі Клінтон у 2016 році їла один перець чилі на день під час передвиборчої кампанії, аби мати сили та енергію, пише BBC.
А куркума, яку використовували в Азії з часів стародавнього світу, знайшла свій шлях до кав’ярень у формі так званого золотого латте. Під час пандемії навіть з'явилися вірусні повідомлення, в яких стверджується, що вона здатна зміцнити імунну систему. Тим часом каєнський перець так і не відновив власну репутацію після необдуманої "дієти Бейонсе" у 2013 році, яка пропонувала вживати суміш з каєнського перцю, кленового сиропу, лимона і води для схуднення.
Користь спецій для здоров'я пояснюється високим вмістом у них поліфенолів, які є в овочах і здатні чинити протизапальну дію. Та в дослідженні 2014 року сказано, що досі неясно, чи невелика кількість цих хімічних елементів зі спецій достатня для гарного результату. Багато дослідників вважають, що користь спецій для здоров’я насправді походить від того, з чим ми їх їмо. Що ж, спробуємо розібратись.
Однією з найвідоміших і широко використовуваних спецій є перець чилі. Багато досліджень вивчали його потенційний вплив на здоров'я й виявили як корисні, так і негативні результати.
Капсаїцин є основною діючою речовиною чилі. Коли ми їмо чилі, молекули капсаїцину взаємодіють з температурними рецепторами в нашому тілі, надсилаючи сигнали в мозок, щоб створити відчуття тепла. Деякі дослідження свідчать про те, що капсаїцин може допомогти вам жити довше.
Одне італійське дослідження 2019 року показало, що люди, які їли їжу, приправлену перцем чилі чотири рази на тиждень, мали менший ризик смерті порівняно з тими, хто ніколи не їв чилі. А у 2015 році китайські вчені досліджували споживання чилі та здоров’я півмільйона дорослих китайців впродовж семи років. Вони виявили, що споживання чилі пов’язане з меншими запаленням та рівнем холестерину, нижчим апетитом й артеріальним тиском, більшою енергійністю.
Ті, хто вживав гостру їжу майже щодня, мали на 14% менший ризик смерті, ніж ті, хто їв гостру їжу рідше одного разу на тиждень. Основні висновки полягали в тому, що більше споживання гострої їжі пов’язане з нижчим ризиком смертності, особливо через рак, хвороби серця та ГРВІ. Проте ефект, швидше за все, накопичувався з часом, а не протягом тижнів чи місяців.
Проте є й негативний ефект: чилі впливає на розумові здібності. Цей ефект був найсильнішим для пам’яті – споживання перцю чилі понад 50 г на день було пов’язане з майже подвійним ризиком поганої пам’яті. Вчені вважають, що передозування капсаїцином, як і кофеїном, може бути навіть токсичним для людини.
Отже, хоча деякі дослідження дали обнадійливі висновки, аналіз 11 оглядів 2022 року прийшов до висновку, що вплив капсаїцину та гострої їжі на здоров’я є спірним.
Дослідження 2023 року показало, що щоденне споживання імбиру може допомогти контролювати запалення у людей з аутоімунними захворюваннями, включаючи вовчак і ревматоїдний артрит.
Ще одна популярна спеція, яка нібито благотворно впливає на здоров’я людини – це куркума. Маленька молекула, що міститься в куркумі – куркумін, зазвичай використовується в альтернативній медицині для лікування запалення, стресу та багатьох інших станів.
Однак не вистачає надійних доказів користі куркуми. У лабораторії численні дослідження показали, що куркумін має протиракову дію. Але лабораторне середовище дуже відрізняється від людського тіла. Це може стосуватися й інших спецій.
Крім того, є докази, що куркумін не є біодоступним, тобто організм не може використовувати його після того, як він перетравлений. Він нелегко засвоюється тонким кишечником, і його структура може бути змінена, коли він зв’язується з білками в тонкому та товстому кишечнику. Отже, користі організму від нього небагато.
У куркумі може бути щось корисне, але це не куркумін, переконані деякі вчені. Крім того, якщо куркуму готують з їжею, її додають разом з іншими продуктами та нагрівають, тому її хімічні компоненти змінюються. Споживання ж великої кількості куркуми не шкідливе, але не варто використовувати спецію в якості самолікування.
Італійське дослідження 2019 року показало, що споживання перцю чилі знижує ризик смерті. Але точно неможливо знати, чи вживання перцю чилі змусило людей жити довше, чи вже здорові люди схильні споживати більше чилі, чи трапляється щось третє.
Проте підказка може полягати в тому, як представники середземноморських культур споживають чилі. Цю спецію їдять з макаронами та бобовими або овочами, корисними для здоров'я. Отже, можливо всю роботу виконують геть не прянощі!
Дослідження також виявили, що додавання суміші спецій до гамбургерів може зробити м’ясо менш канцерогенним. Але ці переваги можна пояснити просто консервуючими властивостями спецій. Також спеції можуть бути більш здоровою альтернативою солі. Минулого року дослідники довели, що заміна солі та насиченого жиру спеціями може зробити популярну їжу настільки ж смачною.
Тож хоча золотий лате не завдасть нам шкоди, все ж може бути краще з’їсти трохи овочів, приправлених спеціями. І ми, безперечно, не повинні покладатися на останні як на засіб захисту від будь-якої хвороби або боротьби з нею.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.