Дієтологи порівняли зміну розподілу калорій, обмеження кількості їжі та періодичне голодування
Кожна восьма людина у світі живе з ожирінням, а надлишок жиру підвищує ризик діабету 2 типу, хвороб серця та раку. Тому так важлива зміна дієти. Це може включати зменшення споживання калорій, зміну режиму харчування та надання пріоритету здоровій їжі. Нове дослідження порівняло три методи схуднення, щоб з’ясувати, чи приносить один із них більшу втрату ваги, ніж інші, пише ScienceAlert. Серед них:
В дослідженнях загалом брали участь 2,5 тисячі осіб. Вчені виявили, що протягом 12 тижнів або більше три методи призвели до однакової втрати ваги: 1,4–1,8 кг. Тому, якщо ви хочете схуднути, виберіть метод, який найкраще підходить для вас і вашого способу життя.
Вживання їжі пізніше – з рясною вечерею та перекусами пізно ввечері призводить до погіршення метаболічної функції. Це означає, що організм стає менш ефективним у перетворенні їжі в енергію, регулюванні цукру в крові та накопиченні жиру.
Навпаки, споживання калорій на початку дня покращує метаболічну функцію. Однак це може бути так – не для всіх. Деякі люди від природи мають вечірній хронотип, тобто вони прокидаються і все роблять пізніше. Люди з таким хронотипом менш успішно схудли, незалежно від методу. Це пов’язано з поєднанням факторів, включаючи гени, погану дієту й вищий рівень гормонів голоду.
Пропускання сніданку – поширене явище. Та останні дослідження показують, що в порівнянні з прийомом їжі один-два рази на день, шість разів можуть підвищити успіх у схудненні. Й усе ж триразове харчування краще, ніж шестиразове. Також споживання меншої кількості їжі може призвести до більшої втрати ваги. Отже, снідайте, обідайте й вечеряйте, а закуски можна сміливо виключити.
Споживання більшої частини калорій між сніданком і обідом виявляється кращим для схуднення, а також може допомогти зменшити відчуття голоду протягом дня.
Багато хто з нас їсть впродовж більше ніж 14 годин на добу. Вживання їжі пізно ввечері може порушити природний ритм вашого тіла та змінити роботу органів. Згодом це може підвищити ризик діабету 2 типу та інших хронічних захворювань.
Харчування з обмеженням за часом – це форма періодичного голодування, котра означає вживання всіх калорій протягом шести-десятигодинного вікна протягом дня, коли ви найбільш активні. Йдеться не про те, скільки чи що ви їсте, а про те, коли ви це робите. Дослідження на тваринах показують, що обмеження прийому їжі в часі може призвести до втрати ваги та покращення метаболізму.
І все ж до кінця незрозуміло, чи переваги обмеження в їжі пов’язані з самим часом чи тому, що люди загалом їдять менше. Але дотримувались восьмигодинного щоденного вікна прийому їжі, люди природно споживали приблизно на 200 калорій на день менше.
Немає легких способів схуднути. Тож оберіть спосіб або комбінацію методів, які вам найкраще підходять. Тож спробуйте:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.