Нові дослідження припускають, що обліпиха може стати панацеєю для лікування ожиріння та діабету
У лінійці суперфудів - помаранчевий додаток у вигляді звичної для українців ягоди. На відміну від розтиражованого фудблогерами насіння чиа, обліпиху нам завозити не потрібно - вона росте у парках, на дачах, у садах, на берегах водойм. І, як і все звичне, не викликає особливого пієтету своїми корисними властивостями. Хоча, можливо, і дарма - свіже дослідження, що вивчало поживні властивості ягід, занесло обліпиху у розряд суперпродуктів, які мають масу переваг для здоров'я, повідомляє IFlScience.
Обліпиху вчені вивчають давно, і перелік її корисних властивостей сформований і зрозумілий, але поки що ніхто не робив категоричних висновків, що ці ягоди – порятунок від тієї чи іншої хвороби. Для цього потрібні серйозні клінічні дослідження за участю людей, а вони поки що не проводились. І якщо благотворний вплив олії обліпихи на шкіру та волосся доведено, це втілилося у косметичну продукцію. А от щодо хвороб, незважаючи на численні корисні властивості, обліпиху поки що ніхто не рекомендував як засіб від серцевих патологій або хвороб очей.
Але нове дослідження канадських учених дійшло висновку, що у боротьбі з ожирінням та діабетом ця рослина має перспективний потенціал. Підставою для цієї заяви стало те, що екстракт обліпихи може пригнічувати ферменти, які відіграють важливу роль у цих захворюваннях.
На жаль, потенціал - не панацея і не заклик поїдати обліпиху, сподіваючись схуднути або нормалізувати рівень цукру в крові. Як мінімум, вченим потрібно провести дослідження на клітинах тварин та людей, а не у пробірках.
Якщо ж говорити про поживні властивості обліпихи в цілому, її склад багатий і навіть унікальний.
По-перше, значні антиоксидантні властивості завдяки вмісту вітамінів С і Е, каротиноїдів, зокрема, бета-каротин, флавоноїдів, фенольних сполук. Вони допомагають захищати клітини організму від дії вільних радикалів, які можуть спричинити пошкодження клітин. Екстракт обліпихи захищає зразки ДНК та холестерин низької щільності, що бере участь в утворенні бляшок, від окисного пошкодження.
По-друге, обліпиха має протизапальні властивості, завдяки вмісту бета-каротину, вітаміну Е та флавоноїдів.
По-третє, у ній багато мінералів - калій, кальцій, магній, залізо - і жирних кислот, зокрема, Омега-3 та Омега-7. До речі, вони допомагають знизити рівень холестерину в крові та підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.
З іншого боку, вражаюча концентрація вітаміну С у цих ягодах допомагає зміцнити імунітет та захистити організм від інфекцій. А завдяки своїм антивірусним властивостям обліпиха пом'якшує симптоми застуди та грипу. Олія з ягід обліпихи відмінна для прискорення загоєння ран, опіків та інших ушкоджень шкіри. Помаранчевий колір ягід - сигнал високого вмісту бета-каротину, що сприятливо впливає на зір.
Тому списувати з рахунків цю осінню ягоду було б неправильно - як мінімум, серйозний антиоксидантний склад робить її цінним продуктом, що захищає від шкідливих впливів довкілля.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.