Незвичайні овочі на грилі: цибуля порей, опеньки та лимони

Обидві страви - вегетаріанські й не містять м'яса. Чудові закуски для вилазки на природу.

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Готувати ці страви дуже просто й швидко, а смакуватиме, немов у ресторані!

Рецепти страв з цибулею порей та грибами сподобаються усім любителям літніх страв на грилі. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачні поради.

Опеньки на грилі з лимоном та соусом песто

Вам знадобиться:

  • Опеньки - 350 г.
  • Дика рукола - 400 г (200 +200 г).
  • Рослинна олія - 50 мл. 
  • Перчик чилі - 4-6 штук. 
  • Пармезан - 50 г. 
  • Лимон - половинка.

Для песто:

  • Кедрові горішки (можна замінити кеш'ю) - 150 г.
  • Пармезан (або інший твердий сир) - 250 г.
  • Оливкова олія - 350 мл. 
  • Сушений перець чилі хабанеро (або зелений чилі) - 1 штука. 
  • Сіль і чорний перець - до смаку. 
  • Пергамент для запікання. 

Як готувати:

Вимийте і висушіть опеньки та руколу, потім викладіть гриби на тарілку, застелену пергаментом для запікання, щоб стікала рідина. Обріжте кінчики стебел трави і відкладіть обрізки та близько 200 г листя для подальшого використання в песто.

Підсмажте кедрові горіхи на сухій сковороді на середньому вогні, поки вони злегка не підрум'яняться, потім відкладіть жменю, щоб пізніше використати їх як гарнір. Покладіть всі інгредієнти песто та 200 г листя і обрізків руколи в кухонний комбайн, подрібніть до консистенції густого песто, посоліть за смаком.

Гриби розріжте навпіл, додайте трохи олії, посоліть та поперчіть. Смажте гриби та перець чилі на барбекю, немов стейк, обсмажуючи гриби з одного боку до аль денте, потім переверніть і обвугліть їх з іншого боку, намагаючись не пересмажити, оскільки вони продовжать готуватися без вогню. Переверніть перець чилі, щоб він обсмажився з усіх боків.

На кожну тарілку викладіть по шару опеньок, зверху - свіжу руколу (200 г) та підсмажений перець чилі, а потім полийте соусом песто та збризніть лимонним соком. Посипте зверху підсмаженими кедровими горішками та стружкою пармезану і подавайте до столу.

Порада від Інформатора:  якщо не знайдете в маркеті опеньки, можна придбати королівські печериці. Основна риса, яка відрізняє такий гриб від звичайного – колір капелюшка. Якщо більшість печериць біленькі, то у цього виду коричневий капелюшок. Є відмінності і до смаку, королівські печериці мають більш виражений смак. 

Ці страви саме для вегетаріанців та тих, хто любить їжу на грилі.
Ці страви підійдуть вегетаріанцям і тим, хто любить їжу на грилі.

Цибуля-порей на грилі з грибним маринадом та соусом пекоріно

Вам знадобиться:

  • Гриби гливи - 250 г.
  • Цибулини порею - 10-12 штук.

Для соусу "Пекоріно":

  • Чорний перець горошком - 25 г.
  • Білий перець горошком - 25 г.
  • Вершки - 1 л.
  • Пармезан - 350 г.
  • Лимонна цедра - 2 чайні ложки. 

Для грибного маринаду:

  • Винний оцет - 750 мл.
  • Коричневий цукор - 250 г.
  • Часник - 3 зубчики.
  • Червоні перці чилі - 30 г.
  • Білий гриб (боровик) - 100 г. 

Як готувати:

Почніть готувати соус напередодні. Перемішайте перці у вершках, накрийте кришкою і поставте на ніч у холодильник для настоювання. Наступного дня перелийте настояні вершки з перцем у каструлю і варіть на середньому вогні, поки обсяг соусу не зменшиться приблизно вдвічі.

Перекладіть у блендер, додайте до гарячих вершків чверть тертого сиру та лимонну цедру і збийте до повного розплавлення й однорідності. Повторіть з рештою сиру та лимонною цедрою по чверті за раз, доки вони не змішаються, потім приправте за смаком, відставте вбік і поставте в тепле місце.

Для грибного маринаду покладіть оцет, цукор і 500 мл води у велику каструлю і доведіть до кипіння. Додайте білі гриби, часник і перець чилі, варіть на повільному вогні 5-10 хвилин, поки рідина не зменшиться на третину, потім процідіть у чисту банку.

Тепер запечіть гливи на грилі - вогонь не повинен бути найсильнішим, а скоріше пригасати,приблизно 180°C, тому залиште це для однієї з останніх операцій на грилі. Покладіть гливи в кошик або металеве сито, а потім готуйте їх прямо на вугіллі, час від часу поливаючи маринадом, протягом 8-10 хвилин, поки вони не стануть золотистими і хрусткими.

Викладіть цибулю порей прямо на гаряче вугілля і готуйте, періодично перевертаючи, 10-15 хвилин, поки м'якоть всередині не почне пузиритися. Зніміть порей з вугілля і, коли він охолоне, почистіть і викиньте дуже обвуглені шари. Розріжте кожну цибулину порею на шматочки довжиною 10 см, а потім знову підсмажити на грилі протягом хвилини-двох, щоб вони трохи підрум'янилися.

Викладіть ложкою дві третини соусу пекоріно на велике блюдо, зверху викладіть цибулю-порей та гливи, полийте соусом, що залишився, і подавайте до столу.

Порада від Інформатора: ця страва добре смакуватиме з квасом, сидром чи пивом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube