Загадка неділі: якого кольору лохина

Як ця ягода дурить прихильників її забарвлення

Ягоди, наука, вчені, досліди, природа, користь
Насправді лохина не містить синього пігменту.

Лохина, відома більшості як чорниця, це ягода, сама назва якої говорить про її чорнично-синє забарвлення. Насправді ж вона не містить жодного синього пігменту.

"Лохина є очевидно синьою, але її пігменти - не сині. Різноманітність кольорів чорниці не залежить від пігментації. Антоціани (рослинні барвники - прим. ред.) у цих плодах, як правило, темно-червоні", - стверджують вчені Брістольського університету в своєму новому дослідженні, пише IFLScience.

Синій колір чорниці не можна "видобути" шляхом віджиму, адже він не міститься в пігментованому соку, який можна вичавити з плодів. Простіше кажучи, ви не зможете отримати цей приємний синій колір звичайними методами. Концентрований сік чорниці має криваво-червоний колір.

"Ми знали, що з цими кольорами щось не так", - жартома пояснили вчені свою жагу до вивчення ягідних пігментів. 

Що ж не так з цими кольорами?
Що ж не так з цими кольорами?

Два шари блакитного воску

Придивившись уважніше, команда виявила, що відповідь криється в тонкому шарі воску, який покриває чорницю. Видаливши цей шар товщиною всього два мікрони, а потім перекристалізувавши його, науковці побачили, що він складається з мініатюрних структур, які розсіюють синє та ультрафіолетове світло.

За словами дослідників, лохина лише виглядає чорно-синьою чи насичено блакитною. А відбувається це через те, як світло взаємодіє з хаотично розташованими кристалічними структурами воску. Насправді вона такою не є (синьою), ми лише бачимо її такою. 

Дослідники придивились до чорниці уважніше і побачили цікаве!
Дослідники придивились до чорниці уважніше і побачили цікаве!

Створення барвників нового типу

Більшість рослин мають восковий покрив, але його визначна роль у забарвленні синіх плодів досі була невідома. Вчені припускають, що такий механізм ягоди направлений на птахів. Команда сподівається знайти простіші методи відтворення воскового нальоту.

"Було дуже цікаво виявити, що невідомий механізм забарвлення існує прямо у нас під носом, на популярних фруктах, які ми вирощуємо і постійно вживаємо в їжу", - додали вони.

Тепер науковці мріють відтворити функціональність природного воску в штучно створених матеріалах. Також планують зібрати віск з безлічі ягід, аби створити нове синє покриття, "якого раніше ніхто не бачив".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube