Які цукерки найменше угроблять шлунок після Геловіна: солодощі чи капості

31 жовтня настає Геловін – пора солодощів. Але будьте помірними у власних пристрастях, аби потім не мати проблем із кишечником

Геловін, цукерки, здоров'я, корисні поради, кишечник
Про це попередили медики

Ненажерливість цукерками та солодощами, актуальна весь рік, але 31 жовтня зашкалює. Адже це традиції Геловіна. Та цукор й інші інгредієнти в ласощах на Геловін можуть накласти закляття на трильйони мікроорганізмів, які мешкають у вашому кишечнику та разом відомі як його мікробіом, пише ScienceAlert.

Цукеркова феєрія

Не всі ласощі на Геловін однакові. Горіхи та фрукти, вкриті цукром, як от смажений у меду мигдаль, допомагають підтримувати здоров’я кишечника та правильний метаболізм. Шоколадні цукерки з цілими горіхами, такими як мигдаль або арахіс, містять велику кількість клітковини, білка та омега-3 жирів, що робить їх більш здоровим вибором. Найкраще підійде темний шоколад з горіхами.

Цукерки на основі шоколаду, однак, виділяються як більш дружній до мікробіому варіант. В помірних кількостях темний шоколад з 80–85% какао може навіть принести користь мікробіому кишечника та настрою, заохочуючи ріст корисних бактерій. Проте солодкі батончики на основі молочного шоколаду – не найкращий варіант. 

На протилежному кінці спектра знаходяться жувальні ласощі. Ці насичені цукром кондитерські вироби в основному виготовлені з кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, насичених жирів і барвників. Вони можуть збільшити неприємні види бактерій у кишечнику та призвести до запалення. У нижній частині списку, разом із жувальними цукровими цукерками, знаходяться льодяники.

Цим солодощам не вистачає поживної цінності, а високий вміст цукру може сприяти зростанню нездорових бактерій в кишковому мікробіомі. Зрештою, у всіх цукерках багато цукру, який може бути шкідливим при споживанні у великих кількостях. Поміркованість і збалансоване харчування є ключовими для насолоди на Геловін без наслідків для здоров'я.

Найкорисніші цукерки з горіхами та темним шоколадом також є додатковим навантаженням на ваш шлунково-кишковий тракт.
Найкорисніші цукерки з горіхами та темним шоколадом також є додатковим навантаженням на ваш шлунково-кишковий тракт.

Що їсти після свята

Одна з простих стратегій полягає в тому, щоб зосередитися на чотирьох основних харчових продуктів. Ці харчові компоненти можуть допомогти підтримувати здоров’я кишечника:

  • клітковина,
  • фітохімічні речовини,
  • ненасичені жири,
  • ферментовані продукти.

Регулюють травлення та живлять корисні кишкові бактерії продукти, багаті клітковиною:

  • цільні зерна,
  • горіхи,
  • насіння,
  • боби,
  • фрукти,
  • овочі.

Допомагають зменшити запалення та стимулювати ріст здорових кишкових бактерій багаті поліфенолами продукти:

  • темний шоколад,
  • ягоди,
  • червоний виноград, 
  • зелений чай,
  • оливкова олія першого віджиму.

Ненасичені жири також можуть підтримувати здоровий мікробіом:

  • омега-3,
  • волоські горіхи,
  • насіння чіа,
  • насіння льону,
  • авокадо,
  • жирна риба, як от лосось.

Допомагають відновити запаси корисних бактерій і кишковий баланс ферментовані продукти:

  • квашена капуста,
  • кімчі,
  • йогурт,
  • кефір,
  • місо.

Цілком нормально час від часу дозволяти собі ласощі. Але пам’ятайте, що головне – помірність. Завдяки збалансованому харчуванню ваш кишечник залишиться здоровим і після закінчення Геловіну.

Що цукерки роблять з кишечником

У здоровому стані мікробіом кишечника діє як мікробна фабрика. Вона перетравлює поживні речовини, наприклад, клітковину та кольорові, корисні для здоров’я рослинні сполуки, які називаються поліфенолами – і виробляє важливі молекули, що називаються метаболітами. Саме вони захищають від інфекцій і підтримують здоров’я мозку.

Мікробіом також регулює метаболізм, або перетворення їжі в корисні компоненти, які живлять клітини. Збалансоване харчування забезпечує безперебійну роботу мікробного котла кишечника. Але концентрований цукор, насичені жири та добавки в цукерках можуть порушити ситуацію. Вони підживлюють запальні мікроби, які послаблюють ваш кишковий бар’єр – захисну оболонку, що відокремлює ваш мікробіом від решти тіла.

Коли кишковий бар’єр порушується, навіть дружні мікроби можуть викликати запалення й проблеми зі здоров’ям, починаючи від надмірної ваги й ожиріння до аутоімунних захворювань, легких когнітивних розладів, та навіть хвороби Альцгеймера. Цукор і запалення погіршують здатність вашого мікробіому перетравлювати їжу та регулювати метаболізм.

Цукерки, у яких немає цих поживних речовин, можуть змусити вашу систему зберігати більше жиру, забезпечуючи менше енергії для м’язів і мозку. Занадто багато цукерок може вплинути на імунну систему. Здоровий мікробіом кишечника допомагає імунній системі відрізняти свого від ворога, знижуючи ризик інфекцій і аутоімунних розладів. Цукор і запалення підривають роль мікробіому в навчанні імунної системи розрізняти шкідливих загарбників і нешкідливі речовини. 

Надлишок солодкого може вплинути й на кишково-мозкову вісь, двосторонній зв’язок між кишечником і мозком. Здоровий мікробіом зазвичай виробляє нейротрансмітери та метаболіти, такі як серотонін і бутират, які впливають на настрій і когнітивні показники. Цукор і запалення можуть спричинити депресії, тривожності та проблемам з пам’яттю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube