Любов українців до сала виправдана не тільки його смаком, а ще й корисними властивостями, які підтвердили експерти
27 серпня українці відзначають День сала, яке вважається національним продуктом та є практично в кожній українській оселі. Багато хто вважає, що українці поїдають цей продукт кілограмами та вживають його щодня. Але проведене в Європі опитування показало, що українці займають лише 13 позицію у переліку країн, де споживають цей продукт. З’ясувалося, що в Україні м’ясо курки більш популярне, ніж свинина.
Традиція обробки, готування та вживання тваринного жиру з’явилася в Італії за 800 років до винаходу піци. Історики вважають, що 3000 років назад з жиру свині з сіллю та спеціями готували страву під назвою лардо. Спочатку лардо було дешевим способом для рабів підкріпитись, але потім страву полюбили й шляхетні особи.
Інформатор вітає всіх зі святом! Ми зібрали для вас красиві привітання - в листівках, прозі, віршах та смс.
Дуже я люблю свята
і причина тут проста,
бо на свято є сальце -
й підростає черевце.
Занесу сальце до хати:
гарне в мене буде свято.
Сало їсти - це наука,
ти лише мене послухай:
сало з перцем - до обіду,
на вечерю - сало з хріном,
з рум`янесеньким бочком,
ще й натерте часничком,
а м`якесенька шкуринка -
гарна, мабуть, була свинка.
До сніданку - сальтисон:
салу змінено фасон.
Для гостей - сальце в духовку:
не давати ж їм перловку?
Щоб сальце їм подавати,
треба ще й чарчину мати.
Салу гості раді будуть:
вас ніколи не забудуть!
Навіть сплю і сало бачу:
я до сала не ледачий,
бо завжди сальця до свята
не буває забагато.
Правду люди ніде діти -
салу треба нам радіти,
коли сало на столі
значить в нас хороші дні.
Ми, українці, справжні саломани,
Сало бадьорить, проганяє злість.
Ми стали в салі світові гурмани,
Найбільше сала українець їсть.
Якщо до сала чарочку налити,
Тоненький шмат покласти на хлібець,
Стає на світі веселіше жити,
Всі біди наші сходять нанівець.
А шкварки до вареників! А смалець!
А копчене сальце, чи відварне,
Голодний може відкусити палець,
Якщо вареник в шкварочки вмокне.
А деруни, а з огірочком сало!
А смажене у лісі на вогні!
Якби, не дай Боже, сала в нас не стало,
То бути третій світовій війні.
Можливо цього хтось із вас не знає,
Відкрию таємницю вам одну:
Сусід на наше сало зазіхає,
Тому й почав він цю війну.
Скажу відверто, нас таких немало,
Які готові за шматочок сала
Продати совість, якщо вона є.
А віднедавна всім відомо стало,
Тих, хто щодня вживає чарку й сало,
Ніякий у світі вірус не бере.
З Днем сала! Нехай цей смаколик додасть вашому життю українського смаку та енергії!
Вітаємо з одним із найсмачніших днів року України! Бажаємо, щоб сало завжди було на вашому столі! ️
З Днем сала! Нехай цей український делікатес підкорить серця всіх людей!
Щасливого дня сала в Україні! Бажаємо, щоб цей день був таким же ситним та задовільним, як шматочок сала!
Зі святом, яке об’єднує культури! Нехай сало стане символом дружби між Україною та дружніми народами!
З перцем можна, з часником, із солоним огірком! Всяк, хто хоче довго жити - мусить сало полюбити. З Днем українського сала!
Сало - це дуже корисний продукт, який містить в собі багато вітамінів: А, Е, D, F, мікроелемент селен і арахідонову кислоту. Тому не забудьте сьогодні на честь свята з’їсти шматочок сала.
Дієтологи вважають, що любов до сала пояснює довголіття української нації. Відомо, що наші предки вживали сало майже кожен день, за виключенням посту.
Це свято, яке нагадує про важливість традиційних продуктів у сучасному харчуванні та спонукає до переосмислення ролі натуральних жирів у нашому раціоні. В українській культурі сало завжди було і залишається важливим елементом національної кухні.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.