Погана репутація кукурудзи: як насправді вона впливає на здоров'я

Чим корисна кукурудза, і як її краще готувати: поради експертів з харчування

Кукурудза, овочі, вітаміни, харчування, їжа, продукти, корисні поради, здоров'я
Свіжа, заморожена та консервована кукурудза має однакові поживні властивості

Більшість з нас обожнює цукрову кукурудзу, адже їсти її прямо з качана – це справжнє літнє блаженство. Проте кукурудза іноді отримує погану репутацію на фронті здоров’я, зокрема йдеться про навантаження на шлунково-кишковий тракт. Крім того, кукурудзяний солодкий сироп має зависокий вміст фруктози. Але солодка жовта кукурудза має мало спільного з переробленими кукурудзяними побічними продуктами, стверджують американські дієтологи. Загалом це досить здоровий овоч, переконані вони. Причому це стосується як качанів влітку, так і консервованої чи замороженої цукрової смакоти. 

Насправді кукурудза сприяє травленню

Одна чашка цукрової кукурудзи містить близько трьох грамів клітковини. Дно ядра та його зовнішня оболонка містять особливо багато нерозчинної клітковини. Оскільки наш шлунок і тонка кишка не можуть розщепити нерозчинну клітковину, вона залишається недоторканою, коли рухається через травну систему. Це допомагає підтримувати здоровий тонус кишківника.

"Нерозчинна клітковина може допомогти збільшити стілець і полегшити запор", - пояснюють клінічні дієтологи.

А от бачити неперетравлені ядра в калі - цілком нормально, якщо ви проковтнули кілька, не розжувавши їх. Попри те, що наше тіло не розщеплює нерозчинну клітковину, корисні бактерії в товстій кишці - ключові гравці здорового кишкового мікробіому - якраз живляться цим неперетравленим матеріалом.

Кукурудза знижує ризик раку 

Отримання достатньої кількості клітковини може знизити ризик раку товстої кишки. Доведено, що вона знижує ризик діабету та ішемічної хвороби серця. Хоча рекомендації відрізняються залежно від віку та статі, більшість людей повинні намагатися їсти щонайменше 21-38 грамів клітковини щодня.

Кукурудза - хороше джерело енергії

Якщо кукурудзу зібрати рано, поки її зерна ще ніжні та соковиті, вона вважається крохмалистим овочем. Кукурудза ж, яка використовується для попкорну, кукурудзяного борошна та кукурудзяних пластівців, збирається пізніше, коли її зерна висохнуть, і вважається зерном.

Крохмалисті овочі - а це картопля, горох та молода кукурудза - зазвичай містять більше вуглеводів і калорій, ніж некрохмалисті, як-от листова зелень, морква та перець. Одна чашка кукурудзи містить близько 27 грамів вуглеводів і 125 калорій. До всього, крохмалисті овочі можуть бути більш здоровим джерелом вуглеводів і калорій, ніж ті, що надходять із цукру або ультраоброблених продуктів. Мало того, частина крохмалю в кукурудзі є стійким крохмалем, який підтримує здоровий мікробіом і допомагає вашому організму регулювати рівень цукру в крові.

Кукурудза - це смачно й корисно, насолоджуйтесь на здоров'я!
Кукурудза - це смачно й корисно, насолоджуйтесь на здоров'я!

Вітаміни й мінерали в кукурудзі

Експерти кажуть, що солодка кукурудза не має особливо високого вмісту жодного вітаміну чи мінералу. Але разом узяті мікроелементи кукурудзи можуть допомогти організму функціонувати та зберегти здоров’я. Наприклад, кукурудза містить чималу кількість вітамінів А та С, що сприяють здоров’ю кісток та імунної системи. Одна чашка кукурудзи також містить 934 мікрограми лютеїну та зеаксантину - це менше, ніж у горосі, але більше, ніж у моркві, для підтримки зору.

Кукурудза також є хорошим джерелом корисного для серця мінералу магнію. Дослідження показують, що люди, які не отримують достатньо магнію, можуть мати більший ризик розвитку серцевих захворювань.

Свіжа, заморожена, на грилі

Експерти кажуть, що свіжа, заморожена та консервована кукурудза має однакові поживні властивості. Якщо ви обираєте консерви, вибирайте сорт без або з низьким вмістом натрію. Промивання консервованої кукурудзи водою також може допомогти видалити деяку його кількість. Щодо свіжої кукурудзи, її зерна захищені під товстим лушпинням.

А от приготування кукурудзи на пару або на грилі - на відміну від її відварювання - допоможе зберегти мікроелементи. Натомість відварювання овочів призводить до втрати деяких вітамінів, наприклад, вітаміну С.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube