Перший у світі райдужний сир: бачите, і від учених є користь - фото

Читать на русском

Ця модернізація може переконати деяких новачків у виробництві блакитних сирів перейти на темну сторону

Читать на русском
Райдужний сир
Магія харчової науки

Ця модернізація може переконати деяких новачків у виробництві блакитних сирів перейти на темну сторону

Вчені відкрили новий спосіб виготовлення блакитного сиру в новій колірній гамі. Вони змогли отримати різні варіанти кольору, які можна було використовувати для виготовлення сиру. А смак сиру був дуже схожий на смак оригінальних синіх сортів.

Ви колись замислювалися, що робить сир із пліснявою таким синім? Відповідь - гриби, зокрема вид Penicillium roqueforti. Він використовується при виробництві багатьох сирів з блакитними прожилками - його тезки Рокфора, а також інші відомі сорти - Стілтон та Горгонзола. У міру зростання гриб утворює спори, що містять синьо-зелений пігмент, пише IFLScience

Доктор Пол Дайєр та його команда вирішили не зупинятися на синьому кольорі та створити щось яскравіше. 

"Ми цікавимося сирними грибами вже більше 10 років, і традиційно, коли ви розробляєте сири, що дозріли з пліснявою, ви отримуєте блакитні сири, такі як Стілтон, Рокфор та Горгонзола, у яких використовуються фіксовані штами грибів синьо-зеленого кольору. Ми хотіли подивитися, чи зможемо ми розробити нові штами з новим смаком та зовнішнім виглядом", - сказав доктор Дайєр, професор біології грибів.

За словами Пола, вони пішли на це, щоб викликати статеве розмноження гриба, тому вперше змогли створити широкий спектр штамів із новими ароматами, включаючи нові привабливі м'які та інтенсивні вподобання. Потім команда створила нові версії кольорів деяких з цих нових сортів.

Дослідники почали з використання біоінформатики та генетичного аналізу, щоб визначити біохімічний шлях, який поступово формує синій пігмент у P.roqueforti. Пігмент починається з білого кольору, потім переходить через відтінки жовто-зеленого, червоно-коричнево-рожевого, темно-коричневого та світло-синього, перш ніж досягти класичного відтінку, який ми всі бачили. Мутувавши гени в цьому шляху з використанням безпечного для харчових продуктів методу, вони змогли отримати різні колірні варіанти, які можна було використовувати для виготовлення сиру, після перевірки відсутності непередбачених ефектів, які могли б поставити під загрозу безпеку, таких як збільшення виробництва грибкових токсинів.

Синій більше не є основним кольором
Синій більше не є основним кольором

Потім команда протестувала сири за допомогою діагностичних інструментів у лабораторії, та виявили, що смак дуже схожий на смак оригінальних синіх сортів, з яких вони були отримані. 

"Цікаво те, що, як тільки ми приступили до виготовлення сиру, ми провели кілька дегустаційних випробувань із добровольцями з усього університету та виявили, що коли люди пробували сорти світлішого кольору, вони думали, що вони на смак м'якіші. Тоді як вони думали, що темніший сорт має більш інтенсивний смак. Так само люди думали, що більш червонувато-коричневий і світло-зелений мають гострий фруктовий відтінок, тоді як, згідно з лабораторними приладами, вони були дуже схожі за смаком. Це показує, що люди справді сприймають смак не лише через те, що вони пробують, а й через те, що вони бачать", - розповіли дослідники.

Наразі дослідники працюють із дочірньою компанією при університеті під назвою Myconeos, яка вже намагається втілити мрію про продаж різнокольорового сиру в реальність. Тобто спробувати райдужний сир ви зможете вже в найближчому майбутньому.

"Особисто я думаю, що це дасть людям дійсно приємні сенсорні відчуття, поїдаючи ці нові сири, і, сподіваюся, може залучити на ринок нових людей", - припустив доктор Дайєр.

Можливо ви пропустили...

З якими цілями Безугла провокує всіх своїми висловлюваннями.

Політтехнолог Борис Тізенгаузен розглядає заяву Марʼяни Безуглої щодо виходу з партії «Слуга Народу». Розкриваємо, що може приховуватися за цим рішенням, як це вплине на політичну картину та чому нардепка прийняла такий крок. Зацікавлені? Дізнайтеся більше у нашому відео.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.