На яку їжу алергія може минути: нові способи боротьби з хворобою

Цей недуг частіше зустрічається саме у дорослих

Здоров'я, алергія, лікар Комаровський
Проте коріння хвороби - в дитинстві, наполягають медики

Трапляється, що після їди ви помічаєте на тілі пухирці чи плями, що сверблять. З часом стає ясно, що ваш організм подібним чином реагує на одну й ту саму їжу. Це і є прояви харчової алергії - гострої реакції організму на білкову їжу. Про це розповів популярний в Україні лікар Євген Комаровський. За останні десятиліття кількість людей з харчовою алергією збільшилося на 350-400%. До прикладу, кожен десятий американець має харчову алергію, 50% з усіх хворих мають важкі алергічні реакції.

Лікування харчової алергії 

На жаль, головним способом запобігти виникненню харчової алергії є уникання алергенів. Для цього варто уважно вивчати етикетки на предмет складу продуктів. В США станом на сьогодні зареєстрували препарат "Омалізумаб", який дозволяє збільшити дози алергенів, після яких починається процес алергічної реакції. Це потрібно в тих випадках, якщо реакції надто важкі й гострі - навіть на мікро дози алергенів. Також є препарат Palforzia, теж зареєстрований в США, який рекомендують дітям і підліткам, що страждають на харчову алергію на арахіс. 

Крім того, в якості лікування харчової алергії застосовують імунотерапію, підвищуючи рівень антитіл до алергенів. Та лікар Комаровський наполягає, що найнадійнішим способом вберегтися від наслідків харчової алергії є уточнення компонентів тих чи інших страв. Не соромтеся перепитати в закладах харчування, чи немає в замовленій вами їжі того, що може спровокувати у вас харчову алергію. 

"Важкість кожної реакції - непередбачувана, і це головне, що варто розуміти", - наполягає медик.

За умови, якщо у вас сталося запаморочення, з'явились набряк та утруднене дихання, слід невідкладно зробити ін'єкцію адреналіну. В Україні можна купити німецький препарат "Епіпен", причому людям з харчовою алергією варто мати при собі одразу дві дози, оскільки, за словами медика, 20% пацієнтів потребують повторного введення адреналіну. Рецепт на адреналінову ін'єкцію варто заздалегідь отримати в терапевта, уточнив лікар Комаровський. 

За наявності певних симптомів не варто зволікати з введенням адреналіну, радить медик!
За наявності певних симптомів не варто зволікати з введенням адреналіну, радить медик!

Симптоми харчової алергії

Симптоми стосуються роботи таких систем організму, як:

  • шкіра,
  • шлунково-кишковий тракт,
  • серце,
  • дихальні шляхи.

За словами лікаря, проявляються симптоми харчової алергії зазвичай протягом двох годин, іноді - впродовж доби чи вже за кілька хвилин після їди. Це можуть бути: 

  • блювота,
  • спазм шлунка,
  • задишка,
  • охриплість,
  • висипання - кропив'янка,
  • кашель,
  • синюшність чи блідість шкіри,
  • набряк язика, 
  • слабкість,
  • запаморочення,
  • набряк дихальних шляхів та падіння артеріального тиску - анафілаксія.

Важливо: кожна наступна алергічна реакція може бути сильнішою за попередню. Тож, якщо маєте харчову алергію, уникайте зустрічі з алергенами.

"Всі лікарі світу не розподіляють харчову алергію на легку й важку форми, бо ніхто не знає, як саме відреагує ваш організм на зустріч з алергеном наступного разу! Тому критично важливо зрозуміти, на які саме продукти ви маєте алергію" - пояснив медик.

Люди з алергією на арахіс (є бобовим) часто мають алергію на горіхи, зазначив лікар. Існує низка способів тестування харчової алергії: проводиться на шкірі, робиться забір крові, також застосовується харчова провокація під наглядом лікаря.

Алергія на яйця з часом може минутись, а от алергія на креветки й арахіс - навряд чи.
Алергія, скажімо, на яйця з часом може минутись, а от на креветки й арахіс, на жаль, навряд чи.

Продукти, що викликають алергію

Існує щонайменше 180 продуктів, на які можлива харчова алергія, та 9 основних алергенів, які виробники продуктів мають маркувати на упаковці. Серед них:

  • молоко,
  • яйця,
  • арахіс,
  • горіхи,
  • пшениця,
  • кунжут,
  • соя,
  • риба,
  • ракоподібні.

Відомо, що найчастіше харчову алергію в дорослих викликають молюски, молоко, арахіс і горіхи. Медик додав, що алергія на сою, пшеницю, яйця й молоко з часом може пройти, а от алергія на горіхи, арахіс, рибу і молюски зазвичай залишається на все життя. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube