Мікроби з комбучі змогли перепрограмувати організм на голод: ситі худнуть

Читать на русском

Чайний гриб виявився ще кориснішим.

Читать на русском
Чайний гриб, комбуча, корисні поради, здоров'я
Вчені помітили його дієтичні властивості.

Чайний гриб виявився ще кориснішим.

Чайний гриб або комбуча - один з найпопулярніших напоїв у світі, і значна частина його привабливості полягає в тому, що він здатен забезпечити кишківник пробіотиками. Ферментована партія чаю з чайного гриба плаває в дріжджах і "корисних для здоров'я" молочнокислих мікробах. А згідно з дослідженнями, останні покращують переробку жирів у мишей і не тільки, пише ScienceAlert.

Експерименти на тваринах

Ще одне дослідження на круглих червах - Caenorhabditis elegans - виявило докази того, що мікроби, пов'язані з чаєм чайного гриба, можуть "міцно колонізувати" кишечник тварин. У черв'яків, яких годували цими мікробами замість іншої дієти, "перепрограмувався" жировий метаболізм.

Таким чином вони продемонстрували помітне зменшення жирових запасів, що не було пов'язано з порушенням засвоєння поживних речовин. Подальший аналіз їхньої генетичної активності показав, що ефект зумовлений збільшенням кількості білків, що розщеплюють жири й виробляються в кишечнику.

Вчені зізнались, що цей результат їх здивував. За їхніми словами, він свідчить, що мікроби з чайного гриба викликають "голодування" в організмі навіть за наявності в нього достатньої кількості поживних речовин. Такі ефекти можуть віддзеркалювати переваги голодування й для людей. А отже, схоже, що комбуча може допомогти схуднути.

Вплив комбучі на людину

Деякі дослідження виявили, що цей напій може бути корисним для здоров'я кишківника тих, хто дотримується західної дієти.

У 2023 році пілотне клінічне дослідження за участю десятка учасників показало, що комбінація чайного гриба та багатих на вуглеводи продуктів харчування знизила рівень глюкози в крові натщесерце через чотири тижні порівняно з плацебо. Отримані дані свідчать про те, що чайний гриб може мати антидіабетичний ефект, але це ще потрібно підтвердити.

Інше більш загальне клінічне дослідження показало, що дієта з високим вмістом ферментованих продуктів, включаючи комбучу, може збільшити різноманітність мікробіому та зменшити маркери запалення.

Вчені пов'язують певні мікроби з покращенням стану здоров'я.
Вчені пов'язують пробіотики з покращенням стану здоров'я.

В останні роки продаж пробіотиків, які містять живі бактерії, та пребіотичних добавок стрімко зріс. З'являються нові дані, що пов'язують певні мікроби з покращенням стану здоров'я. Але таємниць кишківника все ще багато. Ще належить з'ясувати, як мікроби потрапляють у кишечник, що змінює склад мікробіома, і як ним можна маніпулювати. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.