Цукор повинен складати не більше 5% від нашого щоденного споживання калорій
Нам постійно кажуть не вживати занадто багато цукру. Але не весь цукор шкідливий. Природні цукри забезпечують паливо для організму у вигляді вуглеводів. Вони містяться у фруктах, овочах і молоці та мають поживну клітковину. Вільні цукри – це оброблені та рафіновані цукри, які додають до їжі й напоїв.
Є ще один тип цукру, який міститься в меді, сиропі та фруктовому соку. Їх легше всього споживати, й це пов’язано з неправильним харчуванням і підвищеним рівнем глюкози в крові. Цукор не повинен становити понад 5% від щоденного споживання калорій, але в середньому ми споживаємо до 12,5% калорій з вільного цукру, пише The Telegraph.
Дорослим радять вживати не більше 30 г цукру на день, що еквівалентно семи кубикам цукру. Дієтологиня Люсі Даймонд каже, мета полягає в тому, щоб контролювати рівень цукру в крові та уникнути діабету 2 типу, хвороб серця та судин і ожиріння.
Майте на увазі, що деякі підсолоджувачі, відомі як поліоли, такі як сорбіт, ксиліт і еритритол, можуть мати проносний ефект, якщо споживати їх у великих кількостях. Також є деякі докази того, що штучні підсолоджувачі можуть призвести до збільшення ваги.
Одне дослідження 2005 року показало, що вживання дієтичних напоїв стало маркером ожиріння. Ті, хто вживав дієтичну газовану воду, мали більше шансів набрати вагу. Також зверніть увагу на соуси й маринади, оскільки вони можуть стати найбільшим джерелом додавання цукру.
Багато страв в азійському стилі теж містять цукор. Приправи також можуть містити цукор, щоб збалансувати смак. Також уникайте страв із солодкого перцю чилі, заправок з медом і гірчицею, глазурованих, карамелізованих і бальзамічних страв.
Хорошим вибором серед напоїв з низьким вмістом цукру є червоні вина, білі сухі вина та спиртні напої з газованою водою та лаймом як міксером. Тримайтеся подалі від десертних вин, сидру, лікерів і коктейлів.
Прочитайте етикетку та зверніть увагу на такі фрази, як доданий цукор і такі інгредієнти, як сахароза, глюкоза, фруктоза або будь-що, що закінчується на -оза. Краще замінити їх на такі:
Ось п’ять способів зменшити споживання цукру:
Цукор, який міститься в молоці, фруктах і овочах, не вважається вільним цукром, і нам не потрібно скорочувати його, хоча він включений у загальний цукор, яку можна знайти на етикетках харчових продуктів. Якщо немає доданої глюкози або похідних глюкози, то, швидше за все, цукор є природним за походженням, що набагато менш шкідливо для здоров’я.
Дієта з низьким вмістом цукру – це стійкий підхід до більш здорового харчування, який може призвести до довгострокових переваг. Проте, існують певні ризики, пов’язані з дієтою з низьким вмістом цукру, зокрема:
Хоча є багато переваг, важливо ретельно підходити до дієти з низьким вмістом цукру. Основний ризик полягає в недостатньому споживанні вуглеводів. Насправді ми повинні включити цільнозернові вуглеводи у свій раціон, наприклад:
Важливо підтримувати рівень цукру в крові, щоб не стати млявим. Щоб отримати достатній рівень енергії, плани дієти часто передбачають їсти кожні три-чотири години. Їжте часто і небагато, більше клітковини й білка, овочів та фруктів.
І краще проконсультуватися з терапевтом або дієтологом, щоб переконатися, що ви маєте збалансований підхід до зменшення споживання цукру.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.