Два напої зеленого кольору найкраще рятують мозок

Дієтологи радять переходити на особливий вид середземноморської дієти

Мозг та ряска манкай
Ультраоброблені продукти виключені, свіжі продукти включені

Багато хто мріє поліпшити здоров'я мозку і залишатися "при здоровому глузді" до глибокої старості. І нове дослідження показало, що популярна дієта може допомогти з цим. Це дослідження показує, яку важливу роль рівень цукру в крові відіграє у швидкості старіння мозку.

Дослідження є роботою міжнародної групи дослідників, що продовжує статтю 2022 року, в якій розглядалися зв'язки між дієтою та атрофією мозку. У попередньому дослідженні середземноморська дієта, і зокрема зелена середземноморська дієта (більше рослин, менше м'яса), були пов'язані з меншим зносом мозку, пише Science Alert. У цьому новому дослідженні команда хотіла вивчити деякі механізми, які можуть стояти за цим зв'язком. Вони виявили значний зв'язок між нижчими маркерами рівня цукру в крові та меншим зменшенням всихання мозку і загибеллю нейронів, що зазвичай відбувається в міру того, як ми стаємо старшими.

"Підтримка низького рівня цукру в крові, навіть у межах норми, обіцяє зберегти молодий мозок, особливо в поєднанні зі здоровим харчуванням і регулярною фізичною активністю", - сказала старша авторка дослідження та епідеміологиня Айріс Шай з Університету Бен-Гуріона в Ізраїлі.

Дані було зібрано за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) мозку 224 учасників, середній вік яких становив близько 51 року, і в яких діагностували ожиріння або високий рівень жиру в крові. Протягом 18 місяців їх розділили на три групи, а потім посадили на середземноморську дієту, зелену середземноморську дієту і стандартну здорову дієту. Та з огляду на те, що уповільнення старіння мозку було значною мірою пов'язане з середземноморською дієтою (особливо зеленою) і більш низьким рівнем цукру в крові, цілком імовірно, що всі фактори пов'язані, і попереднє дослідження 2022 року надало додаткові докази, які підтверджують це.

Дослідники помітили, що добровольці, які споживали багато зеленого чаю та коктейлів із ряски Манкай (їстівна водна рослина, повна поживних речовин) у рамках зеленої середземноморської дієти, як правило, демонстрували найменшу кількість зносу мозкової тканини. Це натякає на те, що в рослинній їжі є щось, що захищає мозок.

"Зокрема, поліфеноли, що містяться в рослинних продуктах, можуть проникати крізь гематоенцефалічний бар'єр і допомагати зменшувати запалення мозку, що має вирішальне значення для пам'яті", - пояснила Шай.

Хоча ми не можемо вивести прямий причинно-наслідковий зв'язок із даних, є вагомі підстави вважати, що середземноморська дієта корисна для мозку, як показали кілька минулих досліджень. У рамках цього, мабуть, основними рушійними силами є низький рівень цукру і високий вміст рослин.

Старіння мозку є природною частиною старіння певною мірою, але більш швидке старіння означає, що ми більше схильні до ризику когнітивного зниження і пов'язаних з ним неврологічних захворювань на більш ранньому етапі життя. Знання того, чому це відбувається, ставить нас у краще становище, щоб мати можливість щось із цим зробити - наприклад, змінити свій раціон харчування.

"Це дослідження пропонує безпечний підхід до потенційного сповільнення старіння нашого мозку - шляхом використання компонентів зеленої середземноморської дієти", - підсумувала провідна авторка дослідження та епідеміологиня Дафна Пахтер з Університету Бен-Гуріона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube