Хоча існують розбіжності з приводу того, який тип обробної дошки гігієнічніший - дерев'яна або пластикова - всі вони містять багато бактерій
Сидіння туалету несправедливо набуло репутації найбруднішого предмета в будинку. Але вчені стверджують, що існують набагато огидні місця, які ви найменше очікували. Наприклад, ваша обробна дошка.
Скромна обробна дошка, пластикова, дерев'яна або скляна, є основним приладдям на кухні, пише IFLScience. При цьому, якщо їх не доглядати належним чином, вони можуть швидко стати набагато більш проблематичними, оскільки містять деякі набридливі види бактерій, які можуть викликати харчове отруєння.
"Зазвичай на середній обробній дошці приблизно в 200 разів більше фекальних бактерій, ніж на сидіння унітазу", - сказав доктор Чарльз Герба з Університету Арізони.
Чи будуть вони знаходитись на дошці і в кінцевому підсумку змусять вас провести кілька годин у туалеті, залежить від двох основних факторів: перехресного забруднення та очищення. Перехресне забруднення - це коли бактерії з їжі чи поверхні поширюються на інші продукти. У цьому випадку це може статися, якщо ви використовуєте одну дошку для приготування всіх видів продуктів, наприклад, для подрібнення сирого м'яса, а потім для їжі, яку не потрібно готувати, наприклад, овочів для салату або хліба.
Ризик перехресного зараження пов'язаний не лише з приготуванням їжі на одній дошці: дослідження також показало, що у кількох випадках люди ставили свої тарілки, каструлі та інші столові прилади на нечисту дошку. Щоб уникнути перехресного забруднення через обробні дошки (особливо якщо у вас немає часу мити їх на ходу), Служба безпеки харчових продуктів та інспекцій США (FSIS) рекомендує використовувати дві окремі дошки: одну виключно для приготування сирого м'яса, птиці чи морепродуктів, а іншу виключно для свіжих продуктів та хліба.
Якщо дошку недостатньо очистити, на її поверхні можуть залишитися шкідливі бактерії, незалежно від того, з якого матеріалу вона зроблена. Дослідження FSA показало, що зі 140 випадків, коли люди готували м'ясо, рибу або птицю на обробній дошці, у 20 відсотках випадків люди швидко промивали дошку водою, що, очевидно, підвищувало ризик перехресного забруднення.
Замість цього FSIS рекомендує мити всі типи обробних дощок гарячою мильною водою щоразу після їх використання та обполіскувати чистою водою з наступним сушінням на повітрі або протиранням чистими паперовими рушниками. Після цього дошки можна продезінфікувати розведеним розчином хлору і залишити на кілька хвилин, а потім промити і висушити.
Також важливо стежити за тріщинами, канавками чи зношеними ділянками обробних дощок. З часом вони можуть проникнути настільки глибоко, що утримуватимуть бактерії, незалежно від того, наскільки ретельно ви їх чистите, тому обов'язково викиньте дошку, як тільки вона досягне цієї точки.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.