Які квіти з українських грядок можна їсти, та що із них приготувати
Будьте обережними щодо можливих алергічних реакцій
Будьте обережними щодо можливих алергічних реакцій
А чи знали ви, що в Україні росте безліч квітів, які, як виявляється, можна вживати у їжу. Популяризатор української кухні, популярний шеф-кухар Євген Клопотенко приділив цьому увагу і пояснив, які саме квіти і як можна застосовувати, аби збагатити власний раціон нутрієнтами, фенольними сполуками, вітамінами С і Е, сапонінами та фітостеролами.
Чорнобривці
Чорнобривці розлогі - Tagetes patula - та Чорнобривці прямостійні -Tagetes erecta - годяться в їжу. Їхні пелюстки можна використовувати для приготування салатів. Шеф-кухар рекомендує використовувати саме вид Tagetes patula.
З пелюсток чорнобривців також варять аджику, з додаванням перцю, часнику та інших спецій, або варення. Також з чорнобривців можна приготувати шампанське. Для цього потрібні лише вода, цукор, лимонна кислота й квіти. В такому напої навіть утворюються бульбашки кисню, як у справжньому шампанському.
Троянди
Найперше та найпростіше, що можна приготувати з троянди — це чай. З чайної троянди можна приготувати смачне трояндове варення, а ще цукровий сироп та навіть лікер з додаванням алкоголю. Подрібнені пелюстки троянд використовують для салатів, декору страв та приготування граноли.
Квіти цукіні
Ніжні квіти кабачків та цукіні смажать на пательні у клярі з борошна та яйця, фарширують м’яким сиром, а також використовують у супах та салатах. Стебло найкраще відрізати гострим ножем, за 1,5 см до нижньої частини бутона.
Салат з віолою
Перетворіть свої салати на справжній витвір мистецтва, поєднавши ніжні квіти віоли, або як їх ще називають - братчики, зі свіжою зеленню, огірками, горіхами та авокадо.
Крім цього, існує оригінальний спосіб використати ці квіти для декору десертів: покрийте їх тонким шаром яєчного білка та присипте мілкими кристалами цукру. Вийде гарна та абсолютно натуральна прикраса, яку не лише безпечно, але й смачно вживати в їжу.
Лаванда
Ніжні фіолетові квіти лаванди можна використовувати для приготування десертів, додавши сушені квіти у глазур, крем, бісквіт або печиво. Крім цього її додають до суміші сухих спецій та чаю, лікерів. Гарно поєднується з цитрусовими, ягодами, розмарином, чебрецем та шоколадом. У продажі можна знайти спеціальну сушену лаванду для кулінарії.
Календула
Пелюстки квітки в давнину навіть називали "шафраном для бідних", адже використовували як спецію для підсилення смаку та підфарбовування страв у золотавий колір. ЇЇ можна додавати до салатів, чаїв, цукрових сиропів, страв з яйцями.
Споживання календули не рекомендується при гастриті та підвищеній кислотності шлунка.
Кульбаба
Виходить дуже смачно і справді схоже на мед, який можна використовувати для приготування салатних заправок, а також для підсолоджування страв і напоїв.
Настурції
Квіти настурції - Tropaeolum majus - чудово працюють в салатах, адже за смаком нагадують редьку. При цьому рослина є родичем капусти, броколі та гірчиці.
Не робіть цього!
Не їжте квіти, придбані у квіткових крамницях. Для вирощування декоративних рослин часто використовуються пестициди та інша токсична хімія.
Не збирайте квіти для їжі на узбіччях доріг та навіть на подвір’ї, що межує з дорогою. Натомість купуйте органічні їстівні квіти у фермерів.
Якщо ви людина, що схильна до частих алергій, вам варто з обережністю споживати квіти, уважно спостерігаючи за реакцією свого організму.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
- Французькі пекарі на Великдень провчили італійських, але рекорд зжерли перехожі - фото
- Знежирені продукти, кетчуп, енергетичні батончики: у них одна проблема, про яку потрібно знати
- З борошна можна зробити вибухівку: обережніше на кухні
- Любителям перцю присвячується: як гостреньке змінює ваш організм