Справжнє весняне джерело вітамінів і мікроелементів можна використовувати в супах, салатах, соусах, смузі і навіть чаї
У період, коли нові овочі та фрукти ще не почалися, а старі стали зовсім не привабливими, саме час опустити голову та подивитися, скільки цінного для нашого раціону росте просто під ногами. Того, що наші пращури вважали смачним і поживним, а ми називаємо бур'яном і купуємо за пристойні гроші всякий "мікрогрін" у коробочках. Тож, маємо одуматися і вирушити в тихе місце або на дачу за молодою кропивою, в якій вітаміни та мікроелементи просто штовхаються ліктями.
Квітень - найкращий час для збирання молодих листочків, поки кропива не зацвіла, а це станеться до травня. Пагони мають бути не вище 30 см - у цей час вони ніжні та максимально корисні.
Збирати кропиву треба далеко від доріг, промислових зон і сміттєзвалищ, найкраще шукати у лісі, лузі чи полі. Обов'язково переконайтеся, що місце збору є екологічно чистим, наскільки ми можемо говорити про чистоту.
Збирайте кропиву в суху погоду, використовуйте для цього захисні рукавички, щоб не обпектися. Зрізайте молоді пагони секатором або ножицями і не беріть листя, яке уражене шкідниками або хворобами.
Зібрану кропиву потрібно відразу ж переробити або засушити, щоб не запліснівіла. Сушать її на повітрі, але в тіні, а не на сонці.
У складі кропиви вітаміни A, C, E, D, K, групи B, у тому числі фолієва кислота. Мінерали - кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, кремній, селен, цинк. Крім того, хлорофіл, дубильні речовини, флавоноїди, фітонциди, органічні кислоти.
За рахунок вражаючого складу молода кропива має цілий спектр корисної дії на організм. Зокрема:
Загальнозміцнювальна дія
Сечогінна та жовчогінна дія
Протизапальна дія
Кровоспинна дія
Косметична дія
Молода кропива – це справжній еліксир краси та здоров'я для волосся та шкіри. Вона зміцнює волосся, стимулює його зростання, запобігає випаданню волосся, бореться з лупою, надає волоссю блиск і сяйво. Що стосується шкіри, кропива очищує її, звужує пори, зменшує жирність, усуває прищі та запалення, зволожує шкіру і навіть розгладжує зморшки, стимулюючи вироблення колагену
Тому квітень – час процедур краси за допомогою молодої кропиви.
Для волосся:
Ополіскування: заваріть 2 столові ложки сушеної кропиви 1 літром окропу, дайте настоятися 30 хвилин, процідіть. Ополіскуйте волосся після миття.
Маска: подрібніть 100 г молодої кропиви, змішайте з 2 столовими ложками оливкової олії, нанесіть на волосся і шкіру голови, залиште на 30 хвилин, змийте.
Втирання: втирайте сік молодої кропиви в шкіру голови за 30 хвилин до миття.
Для шкіри:
Лосьйон: заваріть 1 столову ложку сушеної кропиви 200 мл окропу, дайте настоятися 30 хвилин, процідіть. Протирайте обличчя лосьйоном вранці та ввечері.
Маска: подрібніть 50 г молодої кропиви, змішайте з 1 столовою ложкою сметани, нанесіть на обличчя на 15 хвилин, змийте.
Ванна: додайте 100 г сушеної кропиви до ванни з теплою водою, приймайте ванну 15-20 хвилин.
Насамперед, можна робити запаси кропиви, вона добре зберігається в сушеному та замороженому вигляді. Сушену потім можна цілий рік додавати в чай, з мороженої - варити супи та зелений борщ.
Але найголовніше зараз – це, звичайно, салати. Перед додаванням кропиву треба промити та на 5 хвилин залити окропом. Для збереження корисних речовин листочки краще рвати руками - після окропу вони вже не "вкусять".
З кропиви роблять начинку для пирогів, додають у рагу та в перші страви. До речі, у суп чи борщ потрібно кидати кропиву за 5 хвилин до закінчення варіння. З неї роблять зелений соус до пасти - своєрідний песто і навіть смузі з додаванням банана, апельсина та яблука.
У цілому, для оздоровчого ефекту досить використовувати одну столову ложку готової, тобто ошпареної кропиви на день.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.