Працює тільки у квітні: як відрізнити найбільш корисну молоду кропиву

Справжнє весняне джерело вітамінів і мікроелементів можна використовувати в супах, салатах, соусах, смузі і навіть чаї

кропива борщ їжа жінка
До кінця квітня кропиву можна їсти хоч щодня.

У період, коли нові овочі та фрукти ще не почалися, а старі стали зовсім не привабливими, саме час опустити голову та подивитися, скільки цінного для нашого раціону росте просто під ногами. Того, що наші пращури вважали смачним і поживним, а ми називаємо бур'яном і купуємо за пристойні гроші всякий "мікрогрін" у коробочках. Тож, маємо одуматися і вирушити в тихе місце або на дачу за молодою кропивою, в якій вітаміни та мікроелементи просто штовхаються ліктями.

Коли та де збирати?

Квітень - найкращий час для збирання молодих листочків, поки кропива не зацвіла, а це станеться до травня. Пагони мають бути не вище 30 см - у цей час вони ніжні та максимально корисні.

Збирати кропиву треба далеко від доріг, промислових зон і сміттєзвалищ, найкраще шукати у лісі, лузі чи полі. Обов'язково переконайтеся, що місце збору є екологічно чистим, наскільки ми можемо говорити про чистоту.

Збирайте кропиву в суху погоду, використовуйте для цього захисні рукавички, щоб не обпектися. Зрізайте молоді пагони секатором або ножицями і не беріть листя, яке уражене шкідниками або хворобами.

Зібрану кропиву потрібно відразу ж переробити або засушити, щоб не запліснівіла. Сушать її на повітрі, але в тіні, а не на сонці.

У свіжому вигляді кропива не зберігається, тому її відразу потрібно пускати у справу.
У свіжому вигляді кропива не зберігається, тому її одразу потрібно пускати у справу.

Чим корисна?

У складі кропиви вітаміни A, C, E, D, K, групи B, у тому числі фолієва кислота. Мінерали - кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, кремній, селен, цинк. Крім того, хлорофіл, дубильні речовини, флавоноїди, фітонциди, органічні кислоти.

За рахунок вражаючого складу молода кропива має цілий спектр корисної дії на організм. Зокрема:

Загальнозміцнювальна дія

  • підвищує імунітет, 
  • зміцнює серцево-судинну систему,
  • нормалізує роботу ШКТ,
  • бореться з анемією, 
  • покращує обмін речовин, 
  • допомагає при авітамінозі.

Сечогінна та жовчогінна дія

  • виводить з організму токсини та шлаки,
  • перешкоджає утворенню набряків,
  • покращує роботу печінки та жовчного міхура.

Протизапальна дія 

  • знімає запалення у суглобах,
  • допомагає при артриті, ревматизмі, подагрі, 
  • зменшує запальні процеси у сечостатевій системі.

Кровоспинна дія

  • допомагає при кровотечах, 
  • зміцнює стінки судин,
  • сприяє загоєнню ран.

Косметична дія

Для їжі годяться наймолодші листочки, стебла брати не потрібно.
Для їжі годяться наймолодші листочки, стебла брати не потрібно.

Як допомагає красі?

Молода кропива – це справжній еліксир краси та здоров'я для волосся та шкіри. Вона зміцнює волосся, стимулює його зростання, запобігає випаданню волосся, бореться з лупою, надає волоссю блиск і сяйво. Що стосується шкіри, кропива очищує її, звужує пори, зменшує жирність, усуває прищі та запалення, зволожує шкіру і навіть розгладжує зморшки, стимулюючи вироблення колагену

Тому квітень – час процедур краси за допомогою молодої кропиви.

Для волосся:

Ополіскування: заваріть 2 столові ложки сушеної кропиви 1 літром окропу, дайте настоятися 30 хвилин, процідіть. Ополіскуйте волосся після миття.

Маска: подрібніть 100 г молодої кропиви, змішайте з 2 столовими ложками оливкової олії, нанесіть на волосся і шкіру голови, залиште на 30 хвилин, змийте.

Втирання: втирайте сік молодої кропиви в шкіру голови за 30 хвилин до миття.

Відвар кропиви зміцнює волосся і стимулює його зростання.
Відвар кропиви зміцнює волосся і стимулює його зростання.

Для шкіри: 

Лосьйон: заваріть 1 столову ложку сушеної кропиви 200 мл окропу, дайте настоятися 30 хвилин, процідіть. Протирайте обличчя лосьйоном вранці та ввечері.

Маска: подрібніть 50 г молодої кропиви, змішайте з 1 столовою ложкою сметани, нанесіть на обличчя на 15 хвилин, змийте.

Ванна: додайте 100 г сушеної кропиви до ванни з теплою водою, приймайте ванну 15-20 хвилин.

Кому протипоказано?

  1. По-перше, кропива може викликати алергічні реакції у деяких людей.
  2. По-друге, через її кровоспинну дію кропива заборонена при захворюваннях крові, таких як тромбофлебіт, тромбоемболія, варикоз.
  3. По-третє, кропива може стимулювати скорочення матки, тому заборонена вагітним через ризик викидня.
  4. По-четверте, внаслідок сечогінного ефекту не рекомендується при нирковій недостатності.
  5. По-п'яте, не потрібна у дитячому раціоні.

Як готувати?

Насамперед, можна робити запаси кропиви, вона добре зберігається в сушеному та замороженому вигляді. Сушену потім можна цілий рік додавати в чай, з мороженої - варити супи та зелений борщ.

Ошпаренная кропива годиться до вживання.
Ошпарена кропива годиться до вживання.

Але найголовніше зараз – це, звичайно, салати. Перед додаванням кропиву треба промити та на 5 хвилин залити окропом. Для збереження корисних речовин листочки краще рвати руками - після окропу вони вже не "вкусять".

З кропиви роблять начинку для пирогів, додають у рагу та в перші страви. До речі, у суп чи борщ потрібно кидати кропиву за 5 хвилин до закінчення варіння. З неї роблять зелений соус до пасти - своєрідний песто і навіть смузі з додаванням банана, апельсина та яблука.

У цілому, для оздоровчого ефекту досить використовувати одну столову ложку готової, тобто ошпареної кропиви на день.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube