Мармур, фрески, космос та веселка: 10 незвичайних способів фарбування великодніх яєць

Читать на русском

Натуральні інгредієнти для святкової творчості можна знайти на будь-якій кухні

Читать на русском
Великдень яйця фарбування яєць
Підготовка до Великодня - хороший привід провести час із сім'єю.

Натуральні інгредієнти для святкової творчості можна знайти на будь-якій кухні

Попри наявність альтернативних варіантів крашанок, українці не змінюють традиції фарбувати яйця. Причому розрослася вона до масштабів окремого жанру образотворчого мистецтва, а способів фарбування з кожним роком стає все більше. Цибулеве лушпиння відсунуто як застарілий спосіб, готові наліпки визнані бездушними, а виготовлення крашанок тепер може розтягнутися на цілий день.

Інформатор пропонує приєднатися до цього захоплюючого процесу та спробувати кілька нових рецептів.

Мармурово-оливкові

Інгредієнти: 

  • яйця – 5 штук,
  • куркума – 2 ст. ложки, 
  • чай каркаде – 5-7 пакетиків.
Важливо не терти після фарбування, щоб не пошкодити малюнок.
Важливо не терти після фарбування, щоб не пошкодити рисунок.

Готуємо:

Добре вимити яйця губкою та опустити в холодну воду. Додати куркуму, ретельно перемішати до повного розчинення, опустити у воду пакетики з чаєм та поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь і варити 10 хвилин.

Вимкнути і залишити остигати у цій воді. Витягнути, промити, але не терти, щоб не пошкодити рисунок.

Інтенсивність кольору залежить від того, скільки яйця пробудуть у розчині. А для мармурового забарвлення їх потрібно час від часу перевертати. Якщо не чіпати в процесі і залишити після варіння на 2-3 години, колір буде однорідним, без мармурових розлучень і більш насиченим.

Старовинна фреска

Інгредієнти: 

  • яйця - 6 штук, 
  • листи білого паперу – 3 штуки,
  • лушпиння цибулі - 2 жмені,
  • чай каркаде – 3 ст. ложки чи 5-6 пакетиків,
  • оцет - ½ склянки,
  • сіль – 1 ст. ложка, 
  • марля – 6 квадратиків розміром під яйце.
Рослинна олія додасть готовим яйцям блиск.
Рослинна олія додасть готовим яйцям блиску.

Готуємо:

Цибулеве лушпиння і папір порізати на дрібні квадратики, з'єднати в ємності. Яйця вимити, опустити в тарілку з оцтом на кілька секунд. Кожне яйце, мокре після оцту, обваляти в суміші лушпиння та папери, загорнути в марлю та зав'язати зверху ниткою. Кокон має бути дуже щільним, щоб малюнок вийшов чітким.

У каструлю викласти жменю лушпиння без паперу, налити воду, додати каркаде, по 1 столовій ложці солі та оцту. Опустити туди мішечки з яйцями та поставити на вогонь. Після закипання варити 10 хвилин, вимкнути та залишити ще на 40-50 хвилин.

Обсушені яйця змастити тонким шаром олії для надання блиску.

Морська бірюза

Інгредієнти: 

  • яйця - 10 штук, 
  • капуста - 1 штука,
  • м'яке вершкове масло - 50 гр,
  • оцет – 2 ст. ложки, 
  • сіль – 2 ст. ложки.
Можна дістати яйця з розчину в різний час, щоб вийшло кілька відтінків.
Можна дістати яйця з розчину в різний час, щоб вийшло кілька відтінків.

Готуємо:

Яйця потрібно взяти кімнатної температури, помити. Капусту нарізати смужками шириною 2-3 см, половину укласти в каструлю. Нанести на яйця мазки за допомогою пензлика та вершкового масла - це майбутній малюнок. Скласти яйця на капусту, зверху закрити другою частиною капусти.

Додати 1,5 літра води, сіль та оцет, поставити на вогонь, варити 40 хвилин. Вимкнути вогонь та залишити яйця в каструлі на кілька годин. Чим довше вони там пробудуть, тим яскравішим буде колір.

Коли витягли яйця з розчину, їх потрібно змастити олією, щоб блищали.

Космічні яйця

Цей спосіб відрізняється від попередніх тим, що яйця беруться не сирі, а вже зварені.

Інгредієнти:

  • яйця – 6 штук,
  • водорозчинні або харчові фломастери,
  • паперові серветки – 6 штук,
  • резинки – 6 штук,
  • вода - ½ склянки,
  • оцет - ½ склянки.
З малюнком на серветках найкраще впораються малюки.
З малюнком на серветках найкраще впораються діти.

Готуємо:

На паперову серветку нанести абсолютно довільні коляки-маляки фломастерами різного кольору - кружки, зигзаги, хвилі. Від їхнього поєднання кольорів залежатиме кінцевий результат. Покласти яйце на розмальований бік серветки, зав'язати в торбинку, закріпити резинкою зверху. Серветка має прилягати дуже щільно.

Розвести в ємності воду та оцет, опустити туди кожне яйце на кілька секунд, потім викласти все на блюдо. Через кілька хвилин розгорнути, обережно обтерти, змастити олією.

Яйця в цяточку

Інгредієнти: 

  • яйця варені – 6 штук,
  • харчові барвники різного кольору – 6 штук,
  • оцет - по 1 чайній ложці кожного барвника.

 

Кінцевий результат схожий на яйця зозулі, тільки кольорові.
Кінцевий результат схожий на яйця зозулі, лише кольорові.

Готуємо:

Розсипаємо по склянках барвники, додаємо в кожну склянку води по чайній ложці оцту.

Готові зварені яйця змастити олією і по одному опускати в склянку з фарбувальним розчином. Залишити на 15 хвилин.

Завдяки олії, яйця виходять в цяточку різного розміру, найменш виразні на жовтому кольорі, на решті - яскраві і мерехтливі.

Яйця райдужні

Інгредієнти: 

  • яйця варені – 6 штук,
  • харчові барвники різного кольору – 6 штук,
  • оцет - по 1 чайній ложці кожного барвника,
  • паперові рушники – 6 штук.
Насиченість зображення залежить від різноманітності барвників.
Насиченість зображення залежить від різноманітності барвників.

Готуємо:

Розвести у склянках барвники різного кольору, додавши оцет. Пензликом "наляпати" на паперовий рушник плями різного кольору з різних склянок. Загорнути зварене яйце в рушник, щоб вийшов мішечок з хвостиком зверху, відставити на 20 хвилин. Розгорнути та обтерти насухо.

Барвників може бути і 2, і 3, і 8 – тут великий простір для експериментів.

Винні драконові яйця

Рецепт фарбування від відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, в якому потрібно врахувати один нюанс. Вино обов'язково має бути солодким - саме ця умова дасть гарний мерехтливий відтінок, і не обов'язково дорогим. Від його смаку та ціни результат точно не залежить.

Інгредієнти: 

  • вино солодке червоне – 750 мл,
  • яйця – 4 штуки.
Винні яйця виходять дуже ефектними.
Винні яйця виходять дуже ефектними.

Готуємо:

Вино вилити в каструлю, опустити в нього яйця та варити 10 хвилин. Потім зняти з вогню та відставити каструлю на 7-8 годин.

Діставати ложкою, не обтираючи – просто викласти на блюдо, щоб обсохли.

Жовті та сині яйця

Інгредієнти жовтих:

  • варені яйця – 6 штук,
  • вода - 2 літри, 
  • куркума – 2 столові ложки.
Під багатогодинною дією куркуми яйця виходять темно-жовті.
Під багатогодинною дією куркуми яйця виходять темно-жовті.

Готуємо:

Розчинити у воді куркуму, дві столові ложки цієї спеції дадуть середній жовтий колір, для насиченого можна збільшити кількість порошку. Довести до кипіння, постійно помішуючи, щоб не було осаду, вимкнути та дати настоятися 10 хвилин.

Опустити яйця в розчин, від часу залежатиме інтенсивність фарбування, можна залишити на 15 хвилин, а можна – і на три години. Витягнути і ще 5-10 хвилин потримати в холодній воді.

Інгредієнти для синіх: 

  • варені яйця - 6 штук,
  • червона капуста - 1/2 від середнього качана,
  • оцет - ¼ склянки.
Червона капуста дає чудовий синій колір.
Червона капуста дає чудовий синій колір.

Готуємо:

Нашаткувати капусту, скласти в каструлю, залити водою і додати оцет. Проварити впродовж години на слабкому вогні, потім процідити та остудити.

Варені яйця помістити у відвар, через 2 години вони будуть яскраво-блакитними, через 8 годин стануть інтенсивно синього кольору.

Бурякові яйця

Інгредієнти: 

  • варені яйця - 6 штук,
  • буряк - 500 гр, 
  • оцет – 2 ст. ложки.
Буряковий відвар виглядає не дуже, а ось яйця після нього виходять красиві.
Буряковий відвар виглядає не дуже, а ось яйця після нього виходять гарні.

Готуємо: 

Буряк нарізати кубиками та відварити впродовж 20 хвилин, процідити відвар, додати оцет. Опустити у буряковий розчин яйця на 3 години, періодично перевертаючи для рівномірності фарбування. Витягнути ложкою і дати обсохнути на решітці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.