Українці можуть частково захистити себе від небезпеки під час приготування їжі, відчинивши вікна або увімкнувши витяжку
Забруднення від газових плит щороку вбиває 40 тисяч людей у Європі, включаючи українців. Дослідження показує, що шкідливі гази, пов’язані із захворюваннями серця та легенів, скорочують життя людини майже на два роки. Газові плити закачують забруднюючі речовини в наші легені, а кількість смертей, пов'язана із цим, вдвічі більша, ніж кількість смертей в автомобільних аваріях, повідомляє The Guardian.
Плити викидають шкідливі гази, пов’язані з хворобами серця та легенів, але експерти попереджають, що українці мало поінформована про їхню небезпеку. Згідно з новим дослідженням британських вчених, використання газової плити скорочує життя людини в середньому майже на два роки. Таким чином, ступінь проблеми набагато гірший, ніж думали лікарі.
Дослідники кажуть, що вони враховували лише вплив на здоров’я діоксиду азоту (NO2), а не інших газів, таких як чадний газ і бензол. Останні можуть додати жертв у список постраждалих, включно з померлими.
Ще в 1978 році вчені вперше дізналися, що забруднення NO2 у багато разів більше на кухнях, де використовується газ, ніж електричні плити. Газові плити спалюють викопний газ і викидають шкідливі речовини, які здатні провокувати запалення дихальних шляхів.
Доповідь, підтримана Європейським кліматичним фондом, базується на минулорічних дослідженнях, які вимірювали якість повітря в будинках. Дослідники з’ясували, наскільки приготування їжі на газу збільшує забруднення повітря в приміщенні. Це дозволило вченим визначити співвідношення між забрудненням повітря в приміщенні під час використання газової плити та на вулиці.
Вчені також склали карту впливу NO2 в будинках. Потім вони застосували показники ризику захворювань, отримані з досліджень забруднення зовнішнього середовища NO2, щоб визначити кількість втрачених життів. Результати збігаються з дослідженням, проведеним у США, яке виявило, що газові та пропанові плити спричиняють до 19 тисяч смертей щороку.
Цього місяця ЄС посилив свої правила щодо якості зовнішнього повітря, але не встановив стандартів щодо якості повітря в приміщеннях. До цього люди не дуже замислювалися про вплив на здоров’я. Проте, як і сигарети, газові плити – це маленький вогонь, який наповнює наш дім забрудненням.
Українці можуть частково захистити себе від випарів під час приготування їжі, відкривши вікна чи ввімкнувши витяжку. І все ж чистішим, безпечнішим й здоровішим залишається приготування їжі на електроплитах.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.