Знежирені продукти, кетчуп, енергетичні батончики: у них одна проблема, про яку потрібно знати

Читать на русском

12 способів їсти менше цукру - поради лікаря, або чому цукор такий шкідливий

Читать на русском
Здоров'я, цукор, шкода та користь, обмеження, медицина, лікар Комаровський, корисні поради
Сучасна медицина не має сумнівів, що надлишкове вживання цукру дуже шкідливе.

12 способів їсти менше цукру - поради лікаря, або чому цукор такий шкідливий

Всі ми любимо солоденьке, але, як відомо, з його вживанням пов'язана низка проблем для здоров'я. Любов до солодкого може збільшувати рівень цукру в крові, провокувати появу зайвої ваги та навіть акне. Медики наполягають, що надлишковий цукор може призвести до ожиріння, цукрового діабету II типу, серцево-судинних захворювань, проблем з імунною системою та зубами, і навіть онкології. Саме тому не зайвим буде подумати над тим, як обмежити вживання швидких вуглеводів (а саме - столового цукру, джемів, варення, меду та шоколаду, солодких газованих напоїв і соків, випічки й дуже солодких фруктів). Ось декілька порад від популярного в Україні лікаря Євгена Комаровського.

Американські лікарі радять вживати протягом дня не більше 10% цукру від загального об'єму вжитої їжі. Проте ВООЗ має більш жорсткі обмеження, наполягаючи на рекомендації їсти всього 5% калорій, що надходять саме з цукру. Однак, за словами лікаря Комаровського, в тих же США, 15-20% добового вживання калорій людьми надходить до їхнього організму саме з цукру. Що, додав лікар, неприпустимо. Тож, розгляньмо способи, як їсти менше цукру, і більше корисних продуктів замість першого. 

По-перше, підвищена потреба в вживанні цукру зростає за умови стресу та безсонні. А отже, порада перша - висипайтесь і працюйте зі стресовими станами. По-друге, перегляньте своє харчування. 

Їжа: як відмовитись від зайвого цукру

  • Читайте етикетки. Якщо на них зазначено, що продукт містить наступні складові - глюкозу, декстрозу, мальтозу, кукурудзяний чи рисовий сироп, тростинний чи інвертний цукор, патоку або карамель - відмовтесь від цих продуктів. 
  • Будьте обережні зі знежиреними вуглеводами. Річ у тім, що вони, за словами лікаря Комаровського, часто є менш смачними через знежирення, тому виробники додають в них більше цукру, щоб продукти краще смакували. Знежирений, до прикладу, йогурт може бути більш солодким, ніж більш жирний. 
  • Особливу обережність слід виявляти щодо рідкого й солодкого. Такі продукти надзвичайно швидко всотуються в кров та навантажують вуглеводний обмін. Проте ці калорії дуже швидко йдуть з кишково-шлункового тракту, через що вже дуже скоро людині знову хочеться їсти. Часто це провокує переїдання. 
  • Замініть соки, які зазвичай містять величезну кількість доданого цукру, кавою чи чаєм без цукру, мінеральною водою. 
  • Обмежуйте вживання солодких десертів. Саме цей різновид продуктів, за словами медика, складає 20% надлишкового вживаного європейцями та американцями цукру. Мова про торти, пироги, морозиво, тістечка тощо. Замініть їх запеченими фруктами з вершками чи темним гірким шоколадом (70% какао й більше). 
  • Зверніть увагу на соуси. Звичайні томатні кетчупи містять багато цукру. До прикладу, у столовій ложці такого продукту зазвичай міститься 5 г цукру, тобто, в кетчупі цукру може міститись більше, ніж в морозиві. Шукайте соуси, що не містять доданого цукру, а інформація про це вказана на упаковці. Зрештою, можна замінити кетчуп гірчицею, соусом чилі, песто, соком лимона чи лайма, пряними травами. 
  • Стережіться ультраоброблених продуктів та надавайте перевагу цільнозерновим. Привчайте дітей до того, що яблуко краще, ніж яблучне пюре в банці.
  • Перевірте кількість цукру в консервах, на кшталт консервованих персиків, ананасів тощо.
  • Будьте обережні зі "здоровими" обробленими закусками, як от батончики, мюслі тощо. Читайте склад. Оберіть замість них варені яйця, горіхи та насіння, свіжі фрукти. 
  • Обмежте кількість вживання цукру під час сніданку. Натомість оберіть, наприклад, грецький йогурт з фруктами та горіхами чи омлет з сиром та овочами. 
  • Їжте більше білка. Дослідження доводять, що ці продукти знижують потяг до солодкого. 
  • Використовуйте натуральні підсолоджувачі з нульовою калорійністю, як от стевія, еритрит алюлоза. 

Ну і наостанок найбільш очевидне - не зберігайте вдома шоколад, цукерки тощо. Не перевантажуйте нервову систему ще й цим випробуванням, резюмує лікар Комаровський. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.