Що не потрібно їсти, аби не нашкодити зубам та яснам
Небезпека може таїться в самих безпечних на перший погляд продуктах
Небезпека може таїться в самих безпечних на перший погляд продуктах
Як не крути, зуби та ясна приймають на себе основний удар від контакту з їжею, оскільки вони перші, хто з нею стикається. Тому для їхньої безпеки і здоров'я важливі як корисні речовини, які є у продуктах, так і такі характеристики їжі як кислотність, текстура, вміст цукру, наявність барвників. Відповідно існує кілька категорій продуктів, шкідливих для зубів і ясен, яких потрібно уникати. Або щонайменше чистити зуби або полоскати рот після їхнього вживання.
Які продукти є шкідливими для зубів?
Батьківські застереження про зіпсовані через цукерки зуби, на жаль, мали під собою практичну основу. І справа не обмежується лише цукерками. Будь-яка їжа, в якій багато цукру, сприяє розвитку карієсу через те, що їм харчуються бактерії в роті, виробляючи у відповідь кислоту, яка руйнує зубну емаль.
Тому небезпека № 1 - "набиті" цукром продукти:
- солодощі та цукерки: жувальні, льодяникові, карамель, шоколадні батончики та сотня інших найменувань,
- газовані напої: містять високий рівень цукру та кислоти - подвійну шкоду,
- фруктові соки: навіть натуральні містять велику кількість природного цукру,
- солодкі випічка та десерти,
- соуси та заправки для салатів.
Небезпека № 2 - продукти з високою кислотністю, що ушкоджують емаль:
- цитрусові: полоскати рота навіть після часточки лимона - залізне правило,
- газовані напої: містять фосфорну кислоту, що послаблює емаль,
- кислі напої: спортивні напої та цитрусові соки, харчовий оцет у салатах та соусах,
- кислі цукерки.
Небезпека № 3 - жорстка та липка текстура:
- липкі солодощі : карамель, жувальні цукерки, клейкі фруктові закуски, прилипаючи до поверхні зубів та ясен, створюють середовище для розмноження бактерій та утворення нальоту. Це може призвести до розвитку карієсу та інших захворювань ротової порожнини.
- тверді солодощі: можуть призвести до пошкодження емалі зубів або навіть перелому зуба.
- горіхи та сухофрукти - особливо, якщо зуби вже ослаблені карієсом або іншими проблемами.
- хрумкі закуски - можуть залишатися між зубами, що сприяє розвитку карієсу.
Небезпека №4 - алкоголь, і тому є кілька причин:
- сухість у роті: алкоголь зменшує кількість слини, яка відіграє важливу роль у захисті зубів, допомагаючи видаляти бактерії та нейтралізувати кислоти, які можуть руйнувати емаль.
- кислотність: міцні напої та деякі вина мають високу кислотність, що розм'якшує емаль зубів,
- надлишковий цукор: деякі напої містять доданий цукор.
Які продукти шкідливі для ясен?
Найбільш поширеною проблемою, пов'язаною зі здоров'ям ясен, є пародонтит - запальне захворювання тканин, що оточують зуби, зокрема ясна, кісткову тканину та зв'язки, які утримують зуби в порожнині рота. Це серйозна патологія, яка може призвести до руйнування кісткової тканини та втрати зубів. Харчування як у профілактиці, так і у розвитку пародонтиту грає значну роль, а для здоров'я ясен небезпечно:
- багато цукру: така їжа сприяє розвитку карієсу, від якого запалюються ясна та зростає ризик розвитку пародонтиту.
- нестача поживних речовин: харчування для ясен та кісткової тканини має містити достатню кількість вітаміну С, кальцію та інших поживних речовин. Їхній брак - шлях до пародонтиту.
- надлишок запальних препаратів: трансжири, насичені жири і солодкі напої сприяють запаленню в організмі, і ясна тут - не виняток.
Крім того, важливий і загальний стан здоров'я - неповноцінне харчування послаблює імунну систему. Від цього організм стає вразливішим для запальних процесів, включаючи пародонтит.
Продукти, небезпечні для здоров'я ясен:
- кислотні: цитрусові фрукти та соки, помідори та соуси на основі оцту,
- пряні та гострі: гострі приправи та соуси, хрін, гірчиця можуть викликати роздратування ясен,
- тверді продукти: горіхи, карамель, тверді овочі та фрукти,
- алкоголь: запалення ясен може спровокувати ту ж сухість у роті,
- тютюн: підвищує ризик розвитку пародонтиту, оскільки речовини, що містяться в ньому, можуть дратувати тканини ясен та викликати запалення. Нікотин звужує кровоносні судини, що живлять тканини ясен, а це погіршує їх кровопостачання.
Які продукти фарбують зуби?
Навіть при регулярному професійному чищенні, нормальному домашньому догляді і відвідування процедури відбілювання за деякий час зуби втрачають білий колір. Не останню роль у цьому грає харчування, оскільки деякі продукти сприяють потемнінню емалі та виникненню плям.
До основних шкідників білої посмішки ставляться:
- Кава та чай - таніни в їхньому складі можуть проникати в пори зубів, накопичуватися та забарвлювати. Крім того, у них є темні пігменти, які можуть залишати плями на поверхні зубів.
- Червоні та сині фрукти та ягоди: вишня, чорниця, малина, чорна смородина, гранат та гранатовий сік,
- Темні напої: червоне вино, газовані напої з карамеллю, фруктові соки з чорницею або вишнею, газована вода з додаванням барвників.
- Соєвий та томатний соус: містять темні пігменти та барвники, які можуть залишати плями на зубах.
- Спеції: каррі, що містить жовтий пігмент куркумін, може забарвлювати зуби. А куркума та паприка – залишати плями.
- Червоне вино: містить темні пігменти, які можуть залишати плями на поверхні зубів.
Звісно, від келиха вина чи склянки чорниці зуби відразу не потемніють, до цього призводить накопичувальний ефект і відсутність захисних заходів. Тому білозубість вимагає щонайменше ретельного полоскання після вживання будь-якого продукту з цього списку.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити важливі новини Підписатися на канал у Viber можна тут.
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.