В цей день народилися італійська кіноактриса Софі Лорен та український танцюрист Грабар Назар - свята, церковні та народні традиції
У п'ятницю, 20 вересня, православна церква шанує пам'ять мучеників і сповідників Михайла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора. Іменини сьогодні святкують Олександр, Андрій, Василь, Григорій, Євген, Іоанн, Лев, Лука, Макар, Михайло, Микола, Пахомій, Петро, Сава, Стефан.
Всесвітній день паельї - це щорічне свято, що вшановує одну з найбільш знакових страв Іспанії - паелью. Визнана у всьому світі за її багатий смак і культурне значення, паелья вийшла за межі свого скромного валенсійського походження і стала символом іспанської гастрономії. Цей день дає можливість поділитися, відсвяткувати й насолодитися інтернаціональністю паельї.
Кожного року 20 вересня, що збігається зі збором врожаю рису, валенсійці святкують Міжнародний день паельї. У цей день десять шеф-кухарів з різних куточків світу збираються на пристані для яхт Валенсії, щоб позмагатися за "Кубок Всесвітнього дня паельї" - приз, який присуджується за найкращу паелью, приготовану міжнародним шеф-кухарем. Святкування не обмежується Валенсією. Людей по всьому світу закликають приготувати паелью на свій смак, поділитися нею в соціальних мережах з хештегом #worldpaelladay і допомогти зробити цю універсальну страву "вірусною". Суть святкування полягає в тому, щоб насолодитися стравою, незалежно від рецепту чи інгредієнтів, і відзначити її глобальне значення.
Хоча паелью люблять всюди, її рецепт варіюється від регіону до регіону. У Валенсії деякі райони готують її з горохом, інші - з фрикадельками, а деякі навіть використовують червоний перець. Таке розмаїття способів приготування часто призводить до суперечок про те, що є "традиційною" паельєю. Однак, попри різноманітність рецептів та інгредієнтів, паелья стала одним з найбільш визнаних міжнародних делікатесів.
Незамінний продукт для приготування плову, ризотто, супів, паельї, різних закусок, оцту, вина, десертів та ще безлічі страв і напоїв - це, звісно, рис. І якщо для європейців рис - це просто один з багатьох їстівних злаків, то для більш ніж половини населення світу, включно з усіма мешканцями Східної та Південно-Східної Азії, він є основним у харчуванні - в цих краях стравами з рису харчуються двічі або тричі на день. Не дивно, що споживання рису сформувало особливу культуру, а його виробництво має неабияке значення для економіки багатьох держав. Звісно, люди не змогли обійти своєю увагою цей поширений і водночас унікальний за властивостями продукт, тому заснували Всесвітній день рису, який щороку відзначається 20 вересня.
Суперечки щодо походження рису серед археологів і ботаніків тривають давно, проте найпоширенішою є думка, що вирощувати цю культуру почали в центральних областях Китаю, вздовж берегів річки Янцзи. На користь цієї версії свідчать унікальні рисові зерна віком 7000 років, знайдені на цій території. З Китаю злак потрапив до Індії, Індонезії, Кореї і Японії, а пізніше про нього дізналися європейці і мешканці Північної та Південної Америки.
Дехто вважає рис продуктом з нудним та неяскравим смаком, але кухарі всього світу добре знають, що він прекрасно відтінює інші смаки та аромати - від простого насіння кунжуту до вишуканих інгредієнтів страв високої кухні. А в поєднанні з інтенсивно солоними та гострими азійськими продуктами рис виступає як нейтралізатор, забираючи на себе надлишок солі та гостроти й таким чином гармонізує загальний смак страви.
Головна ж заслуга рису полягає в тому, що він забезпечує достатньою кількістю харчів населення багатьох країн, особливо незаможних. Для них, без перебільшення, наявність рису означає саму можливість життя, адже в Азії на рис припадає 70% від щоденної кількості калорій, спожитих людьми.
Щорічно 20 вересня відзначають День піци Пепероні, який присвячений пікантному червоному соусу і дражливій смужці чудового сиру. Свою назву піца Пепероні отримала завдяки головному інгредієнту - ковбасі Пепероні. Саме її має містити піца, яка має таку назву.
Пепероні - це сушена ковбаса, яка являє собою різновид італійсько-американської салямі. У виготовленні застосовується свинина, а також курка, яловичина і, звісно ж, перець. Згадуючи походження, варто зазначити, що Пепероні бере свій початок від салямі, що виготовляється на півдні Італії. Піца Пепероні стала популярною після Другої світової війни, і перші свідчення того, що ковбаса Пепероні з'явилася в піці, датуються 1950 роком.
Кожного року у третю п’ятницю вересня у світі відзначають Міжнародний день вина Гренаш або іспанською - Гарнача. У 2010 році в долині Рони, де відбувався симпозіум, зібралися винороби з усього світу. Відзначивши Гренаш найкращим сортом винограду, йому привласнили окремий день. Після цього винні дегустації почали відзначати у Франції, Великобританії, Азії, США та Австралії.
Гренаш - сорт червоного винограду, вирощений в північній частині Іспанії. Виведений приблизно в середині XVII століття. Це був один із перших сортів винограду, що потрапив до Австралії. З XIX століття сорт почав поширюватися територією Європи. Попри іспанське походження, зараз найбільші плантації гренашу знаходяться на території Франції. І саме тут роблять найсмачніше вино з білого сорту - Grenache Blanc.
20 вересня (3 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті мучеників і сповідників Михаїла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора. Князь Михайло Чернігівський займав київський престол у XIII столітті. Восени 1240 року до міста підступили монголи і Києву потрібна була допомога для відсічі. Князь спробував узяти в союзники Угорщину, Польщу і Німеччину, але, на жаль, не вдалося, і Київ взяло військо Батия. Після цього на Русь прибули посли хана, щоб обкласти її даниною. Крім цього, на князювання Києвом потрібно було отримати дозвіл хана - ярлик. Тому князь Михаїл із боярином Федором вирушили в Орду, але після приїзду були страчені.
Існує кілька версій того, з якої причини це сталося, одна з них - від князя і боярина зажадали пройти через очисний вогонь і вклонитися сонцю, перш ніж з'явиться перед Батиєм, але православні відмовилися.
За народним повір'ям, цього дня потрібно після миття рук обов'язково витерти їх насухо, а не струшувати воду - інакше можна наплодити чортів. Ця заборона пов'язана з давньою легендою, за якою нечистий попросив у Бога військо собі, а Господь порадив йому намочити руки та струсити - скільки бризок, стільки й помічників у того буде.
20 вересня 1934 р. - Софі Лорен, правильніше Софія Лорен, - італійська кіноактриса і співачка. Вершиною акторської майстерності Софії Лорен було виконання ролі матері в "Чочарі" - неореалістичному фільмі, знятому за романом Альберто Моравіа.
20 вересня 1948 р. - Джордж Реймонд Річард Мартін - американський письменник-фантаст, сценарист, продюсер і редактор, лауреат багатьох літературних премій. У 1970-1980-ті роки здобув популярність завдяки оповіданням і повістям у жанрі наукової фантастики, літератури жахів і фентезі.
20 вересня 1976 р. - Джон Бернтал - американський актор, найбільш відомий за роллю Шейна Волша в телесеріалі "Ходячі мерці", а також за роллю Френка Касла в кінематографічному всесвіті Marvel.
20 вересня 1991 р. - Спенсер Лок - американська актриса. Спенсер Лок почала свою акторську кар'єру зйомками в серіалі каналу Disney "Філ з майбутнього". Після цього було кілька дрібних ролей, але 2006-го вона брала участь в озвучці мультиплікаційного фільму "Дім - монстр", а після отримала роль у фільмі "Обитель зла 3", знімалася у фільмі "Покарання" 2011 року.
20 вересня 1992 р. - Грабар Назар Миколайович - український танцюрист, блогер і модель. Боєць ЗСУ. Потрапив у шоу "Танцюють всі". Після цього кар'єра пішла вгору. Він знімався в кліпах групи "Время и Стекло", був учасником шоу-балету групи й співачки Світлани Лободи.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.