Як зрозуміти, що вам не вистачає кальцію

Олена Нікітіна

Якщо вчасно не заповнити його дефіцит, організм почне забирати кальцій із кісток та зубів

Кальцій - один з найпоширеніших і найважливіших макроелементів в організмі людини, є основою скелета та зубів. Забезпечуючи їхню міцність, зростання та розвиток, він відповідає ще й за згортання крові, передачу нервових імпульсів, скорочення м'язів, нормальну роботу багатьох ферментів. А ще він найкращий друг вітаміну D та головний будівельний матеріал для кісткової тканини.

За якими ознаками визначити нестачу?

Якщо людина не отримує достатньо кальцію з їжею, організм починає використовувати запаси, що знаходяться у кістках та зубах. Звідси і ознаки його дефіциту у вигляді карієсу, крихких зубів, ламкості кісток і розвитку остеопорозу.

До інших симптомів нестачі кальцію відносяться: 

  • спазми м'язів, особливо у ногах, руках та обличчі,
  • оніміння і поколювання губ і язика, в пальцях рук і ніг,
  • зниження пам'яті та концентрації уваги,
  • депресія та тривожність,
  • порушення сну,
  • проблеми з травленням, включаючи закреп та діарею,
  • схильність до кровотеч,
  • ламкість волосся та нігтів,
  • підвищена збудливість – особливо у дітей.

Дефіцит кальцію може виникнути не тільки внаслідок незбалансованого харчування, а й через порушення всмоктування його в кишківник. А також під час вагітності та лактації та через деякі хвороби, що призводять до втрати кальцію – наприклад, при нирковій недостатності або тому ж остеопорозі.

Чим заповнити?

Для діагностики дефіциту кальцію потрібно здати аналіз крові, і якщо рівень виявиться знижений, звернутися до лікаря для виявлення причини нестачі та призначення лікування. Зазвичай вирішити цю проблему можна лише за допомогою продуктів, багатих на кальцій. До них належать:

  • молочні продукти: молоко, йогурт, сир моцарелла, сир жирністю 1% - одні з найкращих джерел кальцію. Особливо це стосується знежиреного йогурту без домішок: у склянці міститься третина денної норми кальцію,
  • соєве молоко,
  • консервовані сардини та лосось,
  • варені боби, квасоля, сочевиця, горох, 
  • зелені листові овочі: броколі, шпинат, капуста,
  • горіхи та насіння: мигдаль, волоські горіхи, кунжут.

Важливо: засвоєнню кальцію заважають деякі тваринні жири, наприклад, яловичий та жир коров'ячого молока, а також пальмова олія. Знижує засвоєння надлишок кофеїну та алкоголю та сечогінні препарати.

Найкраща компанія для кальцію – це вітамін D, магній і фосфор, а також він добре засвоюється в присутності білка і в кислому середовищі.

Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

No ad for you