Налийте в томатну пасту олію, а до сиру покладіть цукор: як зберігати недоїдені продукти

Ольга Дяченко

Як найкраще зберегти залишки їжі свіжими, та як довго вони залишатимуться безпечними для вживання.

Що робити з відкритими банками, порізаними навпіл овочами та яєчними жовтками, які не знадобилися у вашому рецепті, - питання одвічне. Й викидати жаль, й зберігати з іншими продуктами не завжди комільфо. У всьому світі люди несуть відповідальність за більшу частину - близько 60% - з 1 млрд тонн їжі, які щорічно викидають.

Шеф-кухарі та харчові експерти розповідають, як правильно зберігати їжу, аби використовувати її повторно з безпекою для вашого здоров'я та зберіганням смакових властивостей. Інформатор, з посиланням на експертні поради, розповість про те, як краще зберігати деякі продукти, герметичність упаковки чи цілісність яких вже була порушена. 

Огірок

Після нарізання тримайте огірок у герметичному контейнері, вистеленому кухонним папером або чистим чайним рушником в холодильнику. Якщо ви відчуваєте потребу відрізати кінчик, то відріжте лише найтонший кружечок. Крім того, готуйте з огірком! В'ялий огірочок можна обсмажити з кунжутною олією, часником і перцем чилі.

Сир

Для сиру можна використовувати дуже зручні обгортки з бджолиного воску або силіконові багаторазові пакети, або заклеїти упаковку харчовою плівкою. Також можна загорнути сир в папір для випічки та зберігати його в пластиковому контейнері в хлодильнику. В такий контейнер можна додати кубик цукру, аби ввібрати зайву вологу. 

На відміну від хліба, якщо на сирі з'явилася пліснява, це не обов'язково означає, що гру закінчено - особливо якщо це твердий сир. Зріжте плісняву і перетопіть сир, скажімо, в омлеті.

Тортильї й лаваші

В цьому випадку, знову ж таки, запобігання потраплянню вологи - ключ до довговічності. Загорніть лаваш в харчову плівку перед тим, як зберігати його у сухому місці. В холодильнику лаваш зберігається довше, але його тісто може втратити пухкість та еластичність.

Тортильї ж зазвичай зберігаються протягом тижня після закінчення терміну придатності на прилавку і близько місяця, якщо покласти їх у холодильник.

Усе, що  в баночках

Томатне пюре, паста з гострого перцю, песто й карі можуть стояти тижнями, а то й довше, використані один-єдиний раз, а потім викидається на смітник. Їх взагалі не варто залишати в банках. Після відкриття перекладіть вміст у герметичний контейнер, щоб зберегти свіжість, і додайте зверху трохи олії, щоб запобігти доступу повітря, завдяки чому така їжа зберігатиметься тижнями. І, звичайно ж, завжди перевіряйте або нюхайте відкриту пасту перед використанням на наявність будь-яких ознак псування.

Половина цибулини

Цибуля трохи схожа на авокадо з точки зору збереження свіжості: зберігайте шкірку на половині цибулини, яку не використовуєте, а потім покладіть розрізаною стороною вниз на тарілку в холодильнику. Бажано накрити цибулю іншою тарілкою. Також її можна зберігати в контейнері, бажано скляному, з герметичною кришкою. Адже пластик дуже всотує запахи. 

Якщо ви не знаєте, коли наступного разу будете використовувати залишки цибулі, наріжте її та заморозьте. Тоді вона вже буде готова до використання в майбутньому соусі для пасти, супі або смаженні.

Свіжі трави

Будь то м'ята чи коріандр, свіжі трави можуть неабияк оживити рецепт - але вони також швидко в'януть. Загорніть їх у вологу тканину або кухонний рулон і тримайте в холодильнику. Це подовжить їхній термін зберігання на кілька днів.

Джеми й соуси

В цьому випадку перш за все намагайтеся завжди використовувати чисту ложку - подвійне занурення збільшує ризик зараження бактеріями. Зберігайте джеми та варення після відкриття - в холодильнику, хоча якщо ви збираєтеся з'їсти їх швидко і зараз не літо, то їх можна залишити на кухонному столі на тиждень-два. Продукти з меншим вмістом консервантів можуть запліснявіти, якщо зберігати їх довше.

Листя салату

Качани салату зазвичай зберігаються набагато краще, ніж листя в пакетах. Як і огірки, зберігайте салат у холодильнику в герметичному контейнері, вистеленому кухонним папером або чистим чайним рушником, щоб увібрати зайву вологу.

Якщо салат трохи зів'яв і став сумним, ви можете оживити листя, поклавши його у велику миску з крижаною водою на 10-15 хвилин, потім злити воду і висушити в салатниці. Якщо у вас є кілька склизьких листків, неодмінно видаліть їх, щоб вони не просочилися в решту салату, який ретельно промийте. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

No ad for you