Мити сиру курку безглуздо: шеф-кухарі пояснили, як готувати в таку погоду
Щоб не стати жертвами харчового отруєння, правильно розморожуємо, миємо та обробляємо продукти
Спекотна погода на тлі відключень світла і "випадіння" холодильників із життя дещо ускладнила наші стосунки з їжею. Для хвороботворних бактерій зараз у кухні - просто рай, оскільки дуже тепло, волого і є чим поживитися. А за температури від 30 градусів вони здатні подвоювати свою чисельність кожні пів години - не встигнеш озирнутися, як їх уже мільйон. Але ми також дещо вміємо і можемо себе убезпечити за допомогою найпростіших кроків.
Миття: ні краплі вологи та регулярна зміна рушників
Зараз для життя та процвітання бактеріям підходять не лише продукти, а й руки та кухонні поверхні. Тепло, волога шкіра та контакт з продуктами, що залишає на руках залишки їжі, олії, бруду, робить їх зручним майданчиком для мікробів. Тому режим миття рук на літо посилюється:
- по-перше, обов'язково мити їх не менше 20 секунд теплою водою з милом перед приготуванням їжі, в процесі і після нього.
- по-друге, відразу мити після контакту з деякими продуктами: сире м'ясо, птиця та риба, морепродукти, сирі яйця, борошно, гриби.
Що ж до кухонних поверхонь, на них можуть залишатися мікрочастинки їжі, які служать живильним середовищем для бактерій, в процесі готування на них потрапляє волога і вони контактують з сирими продуктами. Тому дотримуємося правил:
- мийте обробні дошки, стільниці, раковину та кухонні прилади гарячою водою з миючим засобом,
- використовуйтеодноразові паперові рушники - тканинні. звичайно, також можна, але влітку їх потрібно міняти кожні 2-3 дні,
- регулярно змінюйте губки для посуду і серветки, що вбирають вологу - мікроби в них збираються дуже швидко,
- після прибирання кухонних поверхонь витирайте їх насухо, не залишайте вологу, навіть якщо чисто.
Перехресне забруднення: не потрібно мити курку
Бактерії та інші патогени у спеку можуть легко переноситися з одного продукту в інший, що загрожує отруєнням.
Як цього не допустити:
- використовуйте окремі обробні дошки та ножі для сирих і готових продуктів, тобто не починайте різати цибулю там же і тим самим ножем, яким щойно обробляли м'ясо чи рибу,
- зберігайте сирі продукти окремо від готових - сире м'ясо, птицю та рибу потрібно тримати на нижніх полицях холодильника, щоб уникнути контакту з готовими стравами. Це, до речі, стосується як сирого, так і маринованого м'яса чи риби,
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб готові та сирі страви не контактували,
- добре мийте і висушуйте посуд, у якому знаходилися сирі продукти, перш ніж використовувати його далі,
- не мийте сиру курку, вона готова до приготування, а мікроби загинуть під час термічної обробки. Змити їх все одно не вийде, зате під час миття вони потраплять не тільки на умивальник, а будуть по всій кухні - на посуді, стільниці, інших продуктах поблизу. Залишки кісток чи крові можна прибрати паперовим рушником. Якщо все ж таки вирішили помити, обережно облийте її водою, уникаючи бризок, а потім відразу ж продезінфікуйте раковину і вимийте руки.
Розморожування: заборона гарячої води
Через відключення світла нам доводиться робити це частіше, ніж звичайно, а в умовах спеки помилки в процесі теж загрожують отруєннями. І +25 на кухні - зовсім не привід розморозити м'ясо "по-швидкому", поклавши його на сонячне підвіконня. Безпечних методів розморожування рівно три, це холодильник, мікрохвильова піч і холодна вода.
Холодильник: найбезпечніший, але й довгий спосіб, що вимагає не забути з вечора перекласти те саме м'ясо з морозилки в основний відсік. Розморожування великого шматка м'яса може тривати цілий день. Покладіть заморожені продукти в герметичний пакет на нижню полицю холодильника в контейнер або на тарілку, щоб сік не протікав на інші продукти.
М'ясний фарш, птиця, морепродукти можуть лежати у холодильнику при розморозці 1-2 дні, свинина та баранина - 2-3 дні.
Холодна вода: помістіть продукти в герметичний пакет та опустіть у холодну воду. Змінюйте її кожні пів години, щоб вона залишалася холодною. Це швидше, ніж розморожування у холодильнику, але потребує постійної уваги - невеликі шматки м'яса можуть розморозитись за кілька годин. Після розморожування продукти слід приготувати, не відкладаючи на годину.
Мікрохвильова піч : використовуйте функцію розморожування - defrost, дотримуючись інструкцій виробника. Цей метод є найшвидшим, але продукти повинні бути приготовані негайно.
І ще кілька правил, щодо розморожування:
- не можна розморожувати продукти у гарячій воді та залишати при кімнатній температурі більш ніж на дві години,
- не можна повторно заморожувати продукти після розморожування,
- заморожуючи, розділяйте великі шматки і робіть невеликі порції – це прискорить розморожування та зменшить ризик розвитку бактерій.
Термічна обробка: градусник у курку та жодних домашніх майонезів
Більшість небезпечних бактерій гине за температури вище 60 градусів, а найнадійніший спосіб визначити, чи безпечно приготовлена їжа - це харчовий термометр. Колір та текстура – на жаль, не показники готовності. Він вставляється у саму товсту частину м'яса, й у різних його видів є межі:
- яловичина, свинина, телятина - 63°C,
- м'ясний фарш із червоного м'яса - 71°C,
- птах - курка, індичка, качка, фарш із неї - 74°C,
- риба та морепродукти - 63°C.
Якщо ж ви вважаєте, що перевірка термометром – це для слабаків, пам'ятайте:
- сік м'яса або птиці після приготування має бути прозорим, жодного рожевого відтінку,
- м'ясо з кров'ю самостійно поки що краще не готувати зовсім,
- риба повинна готуватися до повної непрозорості та легкого відділення шматочків віделкою,
- яйця краще варити круто, а у стравах уникати вживання сирих яєць - наприклад, про домашній майонез поки варто забути,
- готуючи соуси, доводьте їх до кипіння,
- готову їжу ретельно розігрівайте і добре перемішуйте, щоб вона рівномірно нагрівалася.
І загалом, оглядайте зараз свою кухню частіше на предмет того, що має лежати в холодильнику, але чомусь не лежить. Бактерії швидко розмножуються, тож більш ніж на дві години не можна залишити на столі не тільки готову страву, а й нарізані овочі чи фрукти.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.