Курка по-тевтонськи: обід лицарів-хрестоносців

Ольга Дяченко

Лицарі мали свої куховарські книги на зразок Кенігсберґського куховарського манускрипту й Королівської куховарської книги

Рецепти курки по-тевтонськи, персидського пудингу та шафранового морозива сподобаються усім, хто любить ласувати новими смаками. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Тевтонський орден германських лицарів-хрестоносців, заснований наприкінці XII століття, був поширений на землях сучасної Німеччини та згодом Польщі. Лицарі мали свій побут та навіть куховарські книги на зразок "Кенігсберґського куховарського манускрипту" й "Королівської куховарської книги".

Лицарська братія мала вельми екзотичні смаки, так, на Рідзво ласувала бобровими хвостами та мигдалевим соусом до "чорної курки" чемані (з чорним оперенням та м'ясом). Але в інший час здебільшого зарчувалася все ж більш тривіально. Полюбляли вони млинці, фаршировані печінкою й холодець зі щуки та яйця.

Вважається, що у Середньовіччі не існувало вишуканих солодощів, хіба що сушені фрукти, марципани та солодкі перепічки. Але не у тевтонських лицарів! Останні смакували шафрановим морозивом та персидським пудингом. Сьогодні ж ми приготуємо курку по-тевтонськи, персидський пудинг та шафранове морозиво!

Курка по-тевтонськи

Вам знадобиться:

  • Курка (крила та гомілки) - 1 кг.
  • Яблука - 2-3 штуки.
  • Вино - 200 г.
  • Мед - 1-2 столових ложки.
  • Гірчиця - 1-2 столових ложки.
  • Майоран - ½ чайної ложки.
  • Білий хліб - ½ хлібини.
  • Молоко - 200 г.
  • Яйця - 1 штука.

Як готувати:

Яблука наріжте й трохи підсмажте. Хліб вмочіть у молоко з яйцем. Курку натеріть приправами, часником, медом та гірчицею. Змішайте курку з яблуками та хлібом і залийте вином. Запікайте в духовці 30-40хв. Курка по-тевтонськи готова, смачного!

Персидський пудинг

Вам знадобиться:

  • Молоко - 1 л.
  • Цукор - 180 г.
  • Кукурудзяний крохмаль - 7 столових ложок.
  • Вершки жирні - 240 мл.
  • Молотий кардамон - 1½ чайної ложки.

Як готувати:

Молоко ретельно змішайте у каструлі з цукром, крохмалем та вершками. Встановіть масу на середній вогонь. Варіть масу до загусання 10-12 хвилин, безупинно помішуючи. Зменште вогонь і продовжуйте готувати пудинг ще 4-5 хвилин.

Зніміть з вогню, всипте кардамон і перемішайте. Розкладіть масу по невеликих склянках і поставте в холодильник на 2–3 години. 

Порада від Інформатора: в цьому рецепті вершки можна замінити такою самою кількістю молока, а кукурудзяний крохмаль – 12 столовими ложками рисового борошна. А замість кардамону можна додати апельсинову чи рожеву воду. До десерту можна додати ягідний сироп, фісташки, зерна граната.

Шафранове морозиво

Вам знадобиться:

  • Молоко - 0,5 л.
  • Цукор - ½ столової ложки.
  • Вершки - 2 столові ложки.
  • Шафран - ¼ чайної ложки. 
  • Кориця - 15 г.
  • Фісташки - 50 г.

Як готувати:

Запарте шафран на 20 хвилин. У каструлю влийте молоко, вершки, запарений шафран. Цукор розітріть та потроху всипайте до молока з шафраном. Готову суміш поставте в холодильник на 30 хвилин. Потім перемішайте і поставте на 3 години до морозилки, періодично перемішуючи. Готове морозиво посипте фісташками.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

No ad for you