Що потрібно їсти, щоб зміцнити серце

Читать на русском

У профілактиці серцево-судинних захворювань дієта для зміцнення серця відіграє основну роль

Читать на русском
ягоди серце дієта харчування
Здоровий раціон, багатий на рослинні продукти, здатний ефективно підтримувати здоров'я серця.

У профілактиці серцево-судинних захворювань дієта для зміцнення серця відіграє основну роль

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 80% інфарктів і інсультів можна запобігти, лише дотримуючись здорового для серця способу життя. Проте понад 60% смертей в Україні відбуваються через серцево-судинні захворювання, і це майже пів мільйона втрачених життів щороку. Хоча все, що потрібно для профілактики – це достатня кількість сну, помірні фізичні навантаження та правильне харчування для здорового серця. Причому підкоригувати раціон, додавши корисні продукти для серця - найпростіше, але дуже важливе, що можна зробити.

Як зміцнити серце

Не треба думати, що профілактика серцево-судинних захворювань – завдання виключно для людей похилого віку. На жаль, ці хвороби дуже помолодшали, до того ж, свою негативну роль у цьому відіграла і війна. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, третина чоловіків працездатного віку в Україні помирає саме від хвороб серця та судин. А оскільки хто попереджений, той озброєний, профілактикою потрібно займатися прямо зараз, не чекаючи появи скарг, симптомів і проблем. Її план включає наступне:

Дієта для зміцнення серця: вживайте їжу, багату на фрукти, овочі, цілісні зернові продукти, бобові, горіхи і насіння. Обмежте споживання насичених жирів, трансжирів, солі і доданого цукру, віддаючи перевагу ненасиченим жирам.

Регулярні фізичні вправи: помірні аеробні вправи, такі як ходьба, біг, плавання або велосипедні прогулянки, допомагають зміцнити серце, покращити кровообіг та знизити артеріальний тиск.

Регулярні вправи - ключ до здорового серця.
Регулярні вправи – ключ до здорового серця.

Контроль ваги: підтримуйте здорову вагу для свого росту та структури тіла. Ожиріння може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

Відмова від куріння: нікотин - дуже серйозний фактор ризику серцево-судинних захворювань.

Помірне вживання алкоголю: це пов'язано зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань, тоді як надмірне вживання алкоголю може пошкодити серце та кровоносні судини.

Контроль артеріального тиску та холестерину: регулярно перевіряйте рівень тиску та холестерину в крові. При необхідності вживайте заходів для їхнього зниження, але тільки під керівництвом лікаря.

Сон: здоровий сон відновлює та регулює серцевий ритм, знімає стрес та напругу, нормалізує метаболізм глюкози та рівень інсуліну, покращує загальне здоров'я. Тому намагайтеся спати 7-8 годин щоночі.

Управління стресом: він негативно впливає на серцево-судинну систему. Практикуйте будь-які методи релаксації – медитацію, йогу, дихання, прогулянки, музику, співи.

Регулярні медичні огляди: мінімум раз на рік відвідуйте лікаря для профілактичних оглядів та контролю здоров'я серця та судин.

Дієта для зміцнення серця ще й допомагає підтримувати здорову вагу.
Дієта для зміцнення серця ще й допомагає підтримувати здорову вагу.

Продукти для зміцнення серця

Чому важливо, що їстидля серця? Просто харчування відіграє ключову роль у його здоров'ї з кількох причин.

По-перше, це контроль рівня холестерину: їжа з насиченими жирами та транс-жирами може підвищити його та призвести до утворення бляшок в артеріях, збільшити ризик серцево-судинних захворювань. При цьому їжа, багата на ненасичені жири, може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) і збільшити рівень "хорошого" холестерину (ЛПВЩ).

По-друге, це контроль тиску: багато солі та недолік калію в раціоні підвищує його, а це фактор ризику для серцево-судинних захворювань.

По-третє, це контроль ваги: ​​переїдання збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Їжа, корисна для серця – овочі, фрукти, цільнозернові продукти – допомагає контролювати вагу та знижує цей ризик.

По-четверте, саме з їжею ми отримуємо необхідні для здоров'я серця антиоксиданти та вітаміни.

Найкращі продукти для серця – ті, що містять такі ключові поживні речовини :

  1. Омега-3 жирні кислоти: знижують рівень тригліцеридів у крові, покращуючи артеріальний тиск та знижуючи запалення.
  2. Антиоксиданти (вітамін С, вітамін Е, бета-каротин): допомагають захистити серце від пошкоджень вільними радикалами та знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  3. Вітамін D : відіграє важливу роль у регуляції артеріального тиску та запалення, що важливо для здоров'я серця.
  4. Магній: допомагає регулювати серцевий ритм та знижує артеріальний тиск.
  5. Калій: допомагає контролювати артеріальний тиск та електролітний баланс.
  6. Фолієва кислота (вітамін B9): знижує рівень гомоцистеїну в крові, що пов'язане зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань.
Профілактика серцево-судинних хвороб - це корисно, а й смачно.ь
Профілактика серцево-судинних хвороб - це не тільки корисно, а й смачно.

Відповідно, що покращує роботу серця:

  • риба - лосось, сардини, тунець, оселедець, скумбрія, мідії, водорості, насіння льону і чиа, волоські горіхи, соєві боби, яйця - джерела омега-3 жирних кислот,
  • червоні та помаранчеві овочі та фрукти, вершкове масло, ягоди, цитрусові, шпинат - джерела антиоксидантів, 
  • жирна риба, морепродукти, печінка тріски, гриби, зернові, яєчний жовток - джерела вітаміну D
  • горіхи, насіння, зелені листові овочі, цільнозернові продукти, боби, шпинат, авокадо, спаржа, банани, тофу, чорний шоколад - джерела магнію,
  • банани, апельсини, авокадо, ківі, картопля, помідори, гриби, гарбуз, огірки, бобові, риба, креветки - джерела калію 
  • зелень, капуста, спаржа, боби, диня, апельсини, печінка, яйця, горіхи, цільнозернові продукти - джерела фолієвої кислоти.
Серце любить яскраві фрукти та овочі.
Серце любить яскраві фрукти та овочі.

Овочі та фрукти корисні для серця

Рослинна їжа - найкращий спосіб зміцнити серцевий м'яз, і саме вона має становити основу раціону. Причин кілька: овочі та фрукти багаті на поживні речовини, вони знижують рівень холестерину та тиску, підтримують судинний тонус і здорову вагу, зменшують запалення та покращують загальне здоров'я.

Тому здорове профілактичне харчування має включати такі продукти, корисні для серця:

  • всі листові зелені овочі, 
  • броколі,
  • помідори, 
  • баклажани,
  • цибуля і часник,
  • картопля,
  • яскраві овочі - солодкий перець, гарбуз, морква, червона цибуля,
  • ягоди - чорниця, малина, полуниця, чорна смородина, ожина, 
  • цитрусові, 
  • яблука,
  • авокадо,
  • банани,
  • гранати.

Все це – рослинна основа того, що покращує роботу серця серед продуктів харчування. Збільшувати цей список можна до нескінченності на свій смак, але базові овочі та фрукти мають бути в меню обов'язково.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.