Середземноморська дієта, день 6: меню на тиждень, правила харчування

Олена Нікітіна

Почати свій шлях до здоров'я та довголіття вам допоможуть рецепти простих та смачних страв

Середземноморський тип харчування відомий як одна з найбільш здорових дієт, що регулярно очолює рейтинги кращих, як це сталося і в 2024 році. Люди, які її дотримуються, з більшою ймовірністю матимуть здорову вагу і менший ризик серцево-судинних захворювань, діабету та раку. Раціон середземноморської дієти допомагає уповільнити старіння та зниження когнітивних функцій, ефективний для схуднення, а її просте меню – смачний та доступний спосіб жити довше та якісніше.

Середземноморська дієта: як почати дотримуватися 

Принципи середземноморської дієти ґрунтуються на п'яти основних групах продуктів – цільнозернові, овочі та фрукти, бобові, горіхи та насіння, здорові жири, які ми вивчали протягом п'яти попередніх днів. І на базових правилах :

  • у тарілці завжди має бути різноманітна їжа,
  • фрукти, овочі, цільнозернові продукти, квасоля, горіхи, бобові, оливкова олія, трави, спеції - щодня,
  • морепродукти та риба - мінімум двічі на тиждень,
  • яйця, птах, йогурт, сир - у помірних кількостях,
  • червоне м'ясо та солодощі – дуже рідко.

Список продуктів для середземноморської дієти є досить великим, тому дотримуватися цієї моделі харчування легко. А щоб організувати безболісний перехід на меню середземноморської дієти, достатньо зробити три кроки.

По-перше, запланувати їжу та перекушування заздалегідь і купити необхідний список продуктів.

По-друге, скласти спочатку меню на кожен день та на 7 днів, виходячи з того, що у вас є.

По-третє, подивитися рецепти, яких для середземноморської дієти дуже багато, відібрати ті, що сподобалися, можливо, підкоригувавши їх під себе.

Для успішного старту цьому можуть допомогти рецепти страв, складені експертами харчуванняповідомляє NYT Cooking. З них легко сформувати базове меню середземноморської дієти на тиждень і розпочати свій смачний шлях до здоров'я та довголіття.

Салат з броколі та кіноа

Інгредієнти: 

  • кіноа - 2 столові ложки,
  • лимон - 1 штука, 
  • оливкова олія екстра-класу - 2 столові ложки,
  • дижонська гірчиця - 3 чайні ложки,
  • мед - 2 чайні ложки, 
  • яблучний оцет - 2 чайні ложки,
  • свіжомелений чорний перець, сіль - за смаком,
  • брокколі - близько 700 гр, |
  • середньо-терпке і хрумке яблуко - 1 штука,
  • гострий чеддер - 100 гр, 
  • підсмажені волоські горіхи,велико нарізані - 3/4 склянки, сушена журавлина -1/2 склянки.

Приготування: 

Крок 1: у середній каструлі закип'ятіть воду та посоліть. Додайте кіноа, потім зменшіть вогонь, щоб підтримувати кипіння. Варити, доки не стане м'якою, близько 15 хвилин. Перекладіть у сито, промийте прохолодною водою і добре злийте воду.

Крок 2: поки вариться кіноа, натріть на дрібній тертці цедру лимона у велику миску, потім розріжте лимон навпіл. Додайте оливкову олію, гірчицю, мед і яблучний оцет, а також сік лимона - збийте разом. Додайте сіль та перець за смаком.

Крок 3: дрібно наріжте всю броколі і додайте. Дрібно наріжте яблуко та сир, додайте до брокколі та перемішайте.

Крок 4: додайте приготовлену кіноа, горіхи та журавлину і перемішайте. Спробуйте і за необхідності додайте ще солі, перцю та лимонного соку. Може зберігатися у холодильнику 3 дні.

Салат із білої квасолі та помідорів чері

Інгредієнти: 

  • квасоля - 50 гр, 
  • помідори – 200 гр,
  • петрушка - пів пучка, 
  • олія оливкова - 30 мл,
  • часник - 2 зубці,
  • анчоуси - 2 штуки, 
  • сухий розмарин – 0,5 чайної ложки,
  • сир - 30 гр, 
  • лимонний сік - 1 столова ложка,
  • сіль та перець за смаком.

Приготування: 

Крок 1: замочіть квасолю, відваріть до м'якості, але щоб не розварити, відкиньте на сито і промийте.

Крок 2: доки вариться квасоля, зробіть заправку. Налийте оливкову олію в невеликий посуд, киньте туди часник та розмарин. Поставте на вогонь: щойно з'явиться запах і потріскування - зніміть з вогню та залиште на 20 хвилин. Потім дістаньте часник, а олію процідіть.

Крок 3: складіть у блендер часник, витягнутий з олії, натертий сир, анчоуси, цедру та сік лимона, чорний перець та сіль. Збийте з частиною оливкової олії.

Крок 4: додайте заправку до квасолі, перемішайте та відставте. Розріжте помідори навпіл і порубайте петрушку.

Крок 5: додайте до квасолі масло, помідори, петрушку - перемішайте.

Салат з тунцем та солодким перцем

Інгредієнти: 

  • консервований тунець у власному соку - 1 банка,
  • куряче яйце - 2 штуки,
  • червона цибуля - ¼ головки,
  • солодкий червоний перець - 1 штука,
  • оливки каламата - 6-8 штук,
  • рубана петрушка - 1 столова ложка,
  • мелений чорний перець та сіль - за смаком,
  • медова гірчиця - 1 чайна ложка,
  • бальзамічний оцет - 1 чайна ложка,
  • оливкова олія extra virgin - 1 столова ложка,
  • насіння гарбуза, кунжут – за смаком.

Приготування: 

Крок 1: яйце відварити круто, порізати вздовж на 4 частини.

Крок 2: викласти шматки тунця в посуд і злегка розім'яти виделкою.

Крок 3: четвертинку цибулини подрібнити, перекласти в окрему миску, розім'яти, посолити і перемішати.

Крок 4: солодкий перець порізати на тонкі довгі часточки, петрушку дрібно порубати, оливки розрізати вздовж навпіл.

Крок 5: яйця, зелень, цибуля, оливки, перець та петрушку додати в миску з тунцем.

Крок 6: в окремому посуді бальзамічний оцет перемішати із солодкою гірчицею, додати оливкову олію та перець, ще перемішати та заправити салат. Зверху додати гарбузове насіння і кунжут.

Сардіна паста путтанеска

Інгредієнти: 

  • філе анчоуса - 4 штуки або банка сардин у маслі - 250 гр,
  • оливкова олія - ​​3 столові ложки, 
  • каперси - 1 столова ложка, 
  • сіль до смаку,
  • консервовані помідори – 400 гр,
  • мелений чорний перець до смаку,
  • спагетті - 450 гр, 
  • оливки – 250 гр.

Приготування: 

Крок 1: у підсоленій воді зварити пасту аль денте (злегка твердувату на зуб).

Крок 2: поки вариться паста, припустити часник разом із анчоусами, коли підрум'яниться, додати оливки, каперси та томати. Посолити, поперчити та тримати на слабкому вогні протягом 15 хвилин, постійно помішуючи.

Крок 3: готову пасту відкинути на друшляк та додати до соусу. Залишити під кришкою на 1-2 хвилини, щоб паста просочилася соусом. Подавати гарячою.

Різотто з перловкою та грибами

Інгредієнти: 

  • перлова крупа - 1 склянка, 
  • печериці - 400 гр,
  • цибуля - 1 штука,
  • часник - 3 зубчики, 
  • мускатний горіх - ½ чайної ложки, 
  • соєвий соус - 2 столові ложки,
  • оливкова олія - ​​5 столових ложок, 
  • томатна паста - 2 столові ложки, 
  • петрушка - ½ пучка.

Приготування: 

Крок 1: у глибокому сотейнику розігрійте 2 ст. ложки олії, обсмажте нарізаний часник до світло-золотистого кольору.

Крок 2: додайте перлову крупу, обсмажте її з часником кілька хвилин. Потім залийте водою, посоліть, доведіть до кипіння, накрийте кришкою і залиште на маленькому вогні. Варити до готовності згідно з інструкцією на упаковці. Можливо, знадобиться попереднє замочування крупи.

Крок 3: приготуйте гриби. На олії, що залишилася, обсмажте цибулю і додайте до неї нарізані гриби. Обсмажте до золотистого кольору. Посоліть і додайте мускатний горіх і перець.

Крок 4: змішайте в сотейнику готову перловку з грибами, продовжуючи тримати їх на повільному вогні. Додайте соєвий соус та томатну пасту, перемішайте. За потреби можна додати води.

Крок 5: дайте готовій страві настоятися і просочитися 10 хвилин. Подавайте з дрібно нарубаною петрушкою та пармезаном.

Паста з бобами едамаме та песто

Соєві боби едамамі продаються замороженими у супермаркетах, варити їх потрібно у підсоленій воді до м'якості.

Інгредієнти: 

  • спагетті або інші тонкі та довгі італійські макарони - пів пачки,
  • варені боби едамаме - 2 склянки,
  • соус песто, в який потрібно додати жменю будь-яких горіхів та кілька перетертих листочків м'яти - 1/3 склянки,
  • оливкова олія - ​​2 столові ложки,
  • тертий твердий сир – 50 гр.

Приготування: 

Крок 1: приготуйте пасту, дотримуючись вказівок на упаковці. Можна під час варіння додати трохи оливкової олії. Варити до стану аль денте.

Крок 2: злийте воду, залишивши одну склянку.

Крок 3: боби едамаме та песто помістіть у блендер і збийте. Додайте пів склянки води з-під макаронів та оливкову олію, знову збийте.

Крок 4: додайте ще пів склянки води, добре розмішайте, щоб не було занадто густо - соус готовий. Подавайте його зверху на гарячі макарони.

Середземноморський рибний суп

Інгредієнти: 

  • рибне філе, можна додати і морепродукти - креветки, мідії - усього 500-600 г,
  • цибуля - 120 гр,
  • часник - 4 зубці,
  • помідори – 300 гр,
  • біле сухе вино – 120 гр,
  • оливкова олія - ​​50 мл,
  • петрушка, кріп, базилік - до смаку,
  • сухі італійські трави - 1 чайна ложка, 
  • сіль та перець - за смаком.

Приготування: 

Крок 1: подрібнені цибулю та часник спасеруйте на оливковій олії. Влийте вино і дайте випаруватися спирту.

Крок 2: додайте перебиті блендером томати, сіль та спеції. Перемішайте, тушкуйте кілька хвилин.

Крок 3: перелийте соус в каструлю, додайте воду, крупно нарізане рибне філе і морепродукти. Посоліть, перемішайте, варіть після закипання 15-20 хвилин. Подавайте із подрібненою зеленню.

Тосканський суп з фарро 

Фарро - цільнозернова крупа, відома як полба. У супі можна замінити на ячмінь.

Інгредієнти: 

  • фарро чи ячмінь (попередньо замочений) - 1 склянка,
  • біла квасоля (попередньо замочена) – 1 склянка,
  • морква – 2 штуки,
  • стебла селери - 2 штуки,
  • цибуля - 1 головка,
  • часник - 2 зубчики, 
  • помідори – 3 штуки,
  • петрушка та базилік - по 1/4 склянки,
  • овочевий бульйон - 1,5 літра,
  • тертий пармезан – 30 гр,
  • оливкова олія - ​​2 столові ложки,
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування: 

Крок 1: нагрійте у великому і глибокому сотейнику оливкову олію, обсмажте в ній порізані цибулю, селеру і моркву до м'якості, посоліть і поперчіть.

Крок 2: додайте часник, очищені помідори, овочевий бульйон, фарро та квасолю. Варіть, поки зерно та квасоля не стануть м'якими. Можливо, доведеться додати трохи бульйону.

Крок 3: перед кінцем варіння додайте петрушку та базилік, проваріть ще 5 хвилин. Подавайте з пармезаном та зеленню у тарілці.

Хумус "Єрусалимський"

Інгредієнти: 

  • нут сухий - 100 гр,
  • тахіна (кунжутна паста) - 1,5 столові ложки,
  • сік лимона – 1 столова ложка, 
  • олія оливкова - 1,5 столові ложки,
  • паприка копчена - 1 щіпка,
  • сіль - 0,5 чайної ложки, 
  • коріандр та зіра - по 0,3 чайної ложки,
  • часник сухий – 1 чайна ложка.

Приготування: 

Крок 1: промийте нут, залийте прохолодною водою на ніч. Вранці ще раз промийте, залийте чистою водою та поставте варити до м'якості.

Крок 2: охолодіть нут і покладіть у блендер. Влийте пару ложок відвару, в якому варився горох. Решту відвару не виливайте, він знадобиться для регулювання густоти хумуса.

Крок 3: подрібніть нут до пюре, всипте сушений часник або зубчик свіжого і сіль. Вичавте сік з лимона, влийте оливкову олію. Додайте кунжутну пасту - тахіну. Якщо її немає, підсушіть на сухій сковороді кунжут і подрібніть до стану кашки. Додайте зіру.

Крок 4: ще раз збийте до однорідної консистенції. Якщо потрібно, то влийте трохи відвару, в якому варився нут.

Крок 5: перекладіть хумус на тарілку, зробіть ложкою невеликі хвилі, полийте оливковою олією, посипте копченою паприкою, коріандром.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

No ad for you