Кілька рухів і можете їсти нітратні овочі: дієтолог пояснила, що робити
Все, що для цього потрібно - лише ніж і багато води
У стрімкого переході на першу зелень і молоді овочі після набридлого зимового раціону маса плюсів для здоров'я, хоча є й побічні ефекти. Деякі так бояться нітратів, що терпляче чекають на літо, хоча насправді безнітратних овочів у природі немає. Питання лише у дозуванні, адже в помірних кількостях вони не просто засвоюються організмом, а й навіть приносять користь. При цьому дітям, вагітним, людям із ослабленим здоров'ям можуть завдати шкоди.
Про те, як зменшити кількість нітратів у весняних овочах, фруктах та зелені на своєму Youtube-каналі Оксана Скиталінська & Академія Довголіття розповіла лікарка-дієтолог, віце-президентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.
Де найбільше нітратів?
Серед тих, хто накопичує нітрати швидше та у великих кількостях, наймасовіша – зелена група рослин. Основні джерела:
- листові овочі - салат, шпинат, рукола, капуста,
- кріп,
- зелений лук,
- селера,
- редис,
- морква,
- буряк,
- помідори,
- полуниця.
А ось молоді огірки та кабачки погано “засвоюють” нітрати, це, звісно, не означає, що їх там немає зовсім, але точно менше, ніж у овочів із наведеного списку.
Як зменшити їхню кількість?
Якщо ми не впевнені у “правильності” та безпеці джерела, потрібно брати профілактику до своїх рук.
Лікарка-дієтолог радить такі методи захисту від нітратів:
- ретельно мити овочі, обрізаючи позеленілі ділянки, які можуть зустрічатися на картоплі та моркві,
- після миття замочити овочі, фрукти чи зелень у ємності із холодною водою на 15-20 хвилин,
- зрізати хвостики та плодоніжки по 1 см з кожного боку, з огірків - ще й шкірку,
- не їсти стебла зелені - петрушки, кропу, селери, кінзи, базиліка. В них найбільша концентрація нітратів, тож у їжу беремо лише листя,
- вирізати з капусти качан і всі товсті та щільні прожилки на листі,
- видаляти основу в пучках салату та шпинату.
Зрештою, вбиває нітрати термообробка. Тому ті овочі, які дозволяють це, можна зовсім трохи приварити, щоб не втратили хрускіт.
Важливо: ранні овочі - це ще й ризик зараження гельмінтозами, попереджає Оксана Скиталінська. Захиститися від паразитів можна лише миттям рук до і після приготування їжі, після вулиці, туалету, контакту з тваринами. І тим же замочуванням овочів, фруктів та зелені у холодній воді хоча б на 10 хвилин.
Що таке нітрати, і навіщо вони у ґрунті?
Нітрати - це хімічні сполуки, що містять азот та кисень або азот та водень. Азот потрібен будь-якій рослині для росту та дозрівання. Він бере участь у синтезі амінокислот, білків, нуклеїнових кислот та інших життєво важливих органічних сполук, що є ключовим поживним елементом для здорового росту рослин.
З іншого боку, нітрати взаємодіють з іншими елементами у грунті, служать джерелом енергії для мікроорганізмів, впливають на структуру і водопроникністю грунту. Одним словом, без них – нікуди.
Чому вони шкідливі в ранніх овочах та фруктах?
Насамперед на їхню велику кількість впливають умови раннього вирощування, коли рослини знаходяться в закритому ґрунті і при нестачі освітлення.
У разі відкритого грунту є різні причини накопичення нітратів:
- По-перше, на початку сезону, коли ґрунт ще добре не прогрівся, активність мікроорганізмів у ньому може бути недостатньою для повного розкладання органічних речовин та азотних добрив. І це “допомагає” накопичувати у ньому нітрати.
- По-друге, на початку сезону фермери часто використовують азотні добрива для стимуляції росту рослин. Вони можуть швидко засвоюватися овочами та накопичуватися в їхніх тканинах.
- По-третє, на початку сезону овочі ростуть швидше через подовжений світловий день і більш високі температури. Швидке зростання також може призвести до накопичення нітратів.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити важливі новини Підписатися на канал у Viber можна тут.