Любителям перцю присвячується: як гостреньке змінює ваш організм

Читать на русском

Перець може нашкодити тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Читать на русском
Перець, приправа, гостра їжа, продукти, харчування, лікарі, корисні поради
Чилі корисний, адже його дія, вірогідно, здатна сповільнювати ріст клітин раку.

Перець може нашкодити тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Багато хто любить гостреньке, але з цим пов'язана певна реакція вашого організму. Не всі потенційні реакції є бажаними, навіть для тих, хто насолоджується смаком. Адже гостра їжа впливає на організм - як позитивно, так і негативно. Вживання гострої їжі здатне викликати різноманітні фізіологічні реакції, всім відомі поколювання язика і губ, а також потовиділення. Крім того, біль у шлунку і головний біль. 

Експерти пояснюють, що відбувається на фізіологічному рівні, коли ви їсте багато перцю чилі, та що це може означати для вашого здоров'я, йдеться в матеріалі NYTimes.

Перець змушує вас потіти

Любителі гострої їжі, ймовірно, знайомі з однією негайною фізичною реакцією - потовиділенням. Це тому, що деякі з найгостріших продуктів містять сполуки, які зв'язуються з нервовими рецепторами шлунково-кишкового тракту, в тому числі в роті, та активуються під впливом тепла.

Перець чилі, смакова основа багатьох гострих страв, містить сполуку капсаїцин, яка зв'язується з цими рецепторами при вживанні в їжу, а потім надсилає больовий сигнал у мозок. Основні хімічні речовини, що містяться в перці, хроні та гірчиці, також зв'язуються з тими ж рецепторами, хоча й менш потужно.

Ці нерви надсилають до мозку такі ж сигнали, як і в разі контакту з вогнем, тому ви можете почати потіти або почервоніти - так організм намагається охолодитися. Капсаїцин обманює ваше тіло, змушуючи його думати, що температура підвищилася, і тому мозок вирішує, що йому потрібно скинути тепло. Звідси - потовиділення.

Це може спричинити розлад шлунково-кишкового тракту. Вживання гострої їжі в помірних кількостях загалом безпечне для людей, які не мають проблем зі шлунком. Однак це може спричинити запалення ділянок, які допомагають травленню, та іноді призводить до печії, болю в шлунку або діареї. Загалом люди з гастритом, що виникає при запаленні слизової оболонки шлунка, можуть бути особливо чутливими до посилення болю в животі.

Не уникайте гострої їжі, якщо ваш організм залюбки справляється з нею.
Не уникайте гострої їжі, якщо ваш організм залюбки справляється з нею.

Переваги чилі для здоров'я

Дослідження показали, що споживання гострої їжі може бути пов'язане з деякими перевагами для здоров'я. Наприклад, одне дослідження виявило, що щоденний прийом добавки капсаїцину прискорює метаболізм, завдяки чому учасники спалювали еквівалент додаткових 200 калорій на день протягом 14 тижнів.

А в дослідженні 2022 року, в якому взяли участь понад 6 тисяч дорослих, вчені виявили, що споживання чилі пов'язане зі зменшенням накопичення кальцію в стінках коронарних артерій, які постачають кров до серця. Проте неясно, чи може регулярне вживання гострої їжі знизити ймовірність ожиріння або серцевих нападів у довгостроковій перспективі. Докази щодо того, чи підвищує або знижує гостра їжа ризик раку, неоднозначні. Кілька досліджень виявили, що щоденне вживання перцю чилі пов'язане з підвищеним ризиком раку стравоходу, але не раку шлунка або товстої кишки.

Кілька експериментів, проведених на клітинах у лабораторіях, виявили, що капсаїцин і піперин - хімічні речовини, що містяться в перці - пригнічують або знищують клітини раку молочної залози людини. Та вчені поки що не знають, чи можуть ці висновки одного дня призвести до потенційного лікування.

Одне дослідження, опубліковане в 2015 році, в якому взяли участь майже півмільйона людей у Китаї, виявило, що ті, хто їв гостру їжу шість-сім разів на тиждень протягом кількох років, мали на 14% менший ризик смерті порівняно з тими, хто їв гостру їжу рідше, ніж раз на тиждень.

Дослідники вважають, що ці результати, можливо, пов'язані з антиоксидантною та протизапальною дією гострої їжі, яка може захистити від багатьох захворювань, таких як діабет і певні види серцево-судинних захворювань.

Екстремальні реакції на гостре

У рідкісних випадках дуже гострий перець викликав екстремальні фізіологічні реакції, такі як сильний головний біль або блювота, що призвела до розриву стравоходу. В цілому ж такі ситуації не є типовими для звичайної людини та звичайного перцю.

Якщо ви щойно з'їли їжу, яка містить більше гостроти, ніж ви можете витримати, з'їжте слідом за тим щось з високим вмістом жиру, наприклад, ложку сметани або випийте склянку молока, радять лікарі.

Вживання жирної їжі допомагає вивести капсаїцин з тканин, коли ви відчуваєте біль. Вода зазвичай не дуже допомагає в цей момент. Капсаїцин є жиророзчинною сполукою, а це означає, що він не розчиниться у воді, скільки б ви не випили.

Важливо поважати власні межі і не переоцінювати, скільки тепла може витримати ваш організм. При правильному балансі ви можете виявити, що легкий опік - це те, що робить їжу смачнішою! І незалежно від того, їсте ви для здоров'я чи для смаку, експерти кажуть, що якщо ви любите гостру їжу і ваш організм може з нею впоратися, немає жодних причин уникати її.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.