Як зрозуміти, що вам не вистачає вітаміну С

Олена Нікітіна

Аскорбінова кислота легко переносить мороз і не любить зависокі температури

Важливість вітаміну С або аскорбінової кислоти в організмі людини важко переоцінити. Це сильний антиоксидант, який допомагає захистити клітини від пошкодження вільними радикалами. Вітамін С також бере участь у синтезі колагену – білка, що є основним будівельним матеріалом для кісток, м'язів, сухожиль, зв'язок, шкіри та кровоносних судин. Крім того, вітамін С сприяє загоєнню ран, засвоєнню заліза та зміцненню імунної системи.

За якими ознаками визначити його нестачу?

Вони можуть бути як явними, і прихованими. До явних ознак відносяться:

  • кровоточивість ясен, які стають м'якими та набряковими, 
  • сухість шкіри, вона може лущитися і свербіти,
  • ламкість волосся - робляться тьмяними, можуть сильніше звичайного випадати
  • швидка стомлюваність та відчуття постійної втоми,
  • м'язові болі внаслідок ослаблення м'язів.

Приховані ознаки нестачі вітаміну:

  • зниження імунітету: людина стає більш сприйнятливою до інфекцій, частіше хворіє на застуди,
  • уповільнене загоєння ран,
  • ослаблення кісток, які стають більш крихкими, збільшується ризик переломів.

Важливо: помітивши у себе подібні ознаки, йдіть до лікаря Перш ніж приймати вітамін С у добавках добре б здати кров і перевірити його рівень в організмі. Від цього залежатиме і необхідне дозування.

Чим заповнити нестачу вітаміну С?

Цей водорозчинний вітамін міститься у багатьох фруктах та овочах у вигляді аскорбінової кислоти. І оскільки при термічній обробці аскорбінова кислота руйнується, найкраще вживати свіжі фрукти та овочі. До того ж, вітамін С руйнується під впливом світла і кисню, тому важливо зберігати продукти, що містять його, в прохолодному темному місці.

У чому можна знайти аскорбінову кислоту?

Це насамперед абсолютно всі цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, лайми, помело. А ще:

  • полуниця,
  • болгарський перець,
  • ківі,
  • капуста,
  • брюссельська капуста,
  • брокколі,
  • шпинат,
  • ягоди обліпихи,
  • чорна смородина.

Зрозуміло, що серед зими більшість цих продуктів ми вживаємо в замороженому вигляді. Але навіть при заморожуванні втрати аскорбінової кислоти становлять близько 10-20%. Тільки потрібно знати, як правильно поводитися із замороженими продуктами.

  1. Чим довше вони зберігаються, тим більше вітаміну С втрачають.
  2. Не можна розморожувати заморожені фрукти та овочі кілька разів.
  3. Деякі продукти, наприклад, цитрусові, полуниця та болгарський перець більш чутливі до руйнування вітаміну С, ніж будь-яка капуста – брюссельська та броколі.

А ось гаряча вода руйнує цей вітамін набагато сильніше – втрати його при варінні становлять 50-70%.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

No ad for you