Як зрозуміти, що вам не вистачає вітаміну С
Аскорбінова кислота легко переносить мороз і не любить зависокі температури
Важливість вітаміну С або аскорбінової кислоти в організмі людини важко переоцінити. Це сильний антиоксидант, який допомагає захистити клітини від пошкодження вільними радикалами. Вітамін С також бере участь у синтезі колагену – білка, що є основним будівельним матеріалом для кісток, м'язів, сухожиль, зв'язок, шкіри та кровоносних судин. Крім того, вітамін С сприяє загоєнню ран, засвоєнню заліза та зміцненню імунної системи.
За якими ознаками визначити його нестачу?
Вони можуть бути як явними, і прихованими. До явних ознак відносяться:
- кровоточивість ясен, які стають м'якими та набряковими,
- сухість шкіри, вона може лущитися і свербіти,
- ламкість волосся - робляться тьмяними, можуть сильніше звичайного випадати,
- швидка стомлюваність та відчуття постійної втоми,
- м'язові болі внаслідок ослаблення м'язів.
Приховані ознаки нестачі вітаміну:
- зниження імунітету: людина стає більш сприйнятливою до інфекцій, частіше хворіє на застуди,
- уповільнене загоєння ран,
- ослаблення кісток, які стають більш крихкими, збільшується ризик переломів.
Важливо: помітивши у себе подібні ознаки, йдіть до лікаря Перш ніж приймати вітамін С у добавках добре б здати кров і перевірити його рівень в організмі. Від цього залежатиме і необхідне дозування.
Чим заповнити нестачу вітаміну С?
Цей водорозчинний вітамін міститься у багатьох фруктах та овочах у вигляді аскорбінової кислоти. І оскільки при термічній обробці аскорбінова кислота руйнується, найкраще вживати свіжі фрукти та овочі. До того ж, вітамін С руйнується під впливом світла і кисню, тому важливо зберігати продукти, що містять його, в прохолодному темному місці.
У чому можна знайти аскорбінову кислоту?
Це насамперед абсолютно всі цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, лайми, помело. А ще:
- полуниця,
- болгарський перець,
- ківі,
- капуста,
- брюссельська капуста,
- брокколі,
- шпинат,
- ягоди обліпихи,
- чорна смородина.
Зрозуміло, що серед зими більшість цих продуктів ми вживаємо в замороженому вигляді. Але навіть при заморожуванні втрати аскорбінової кислоти становлять близько 10-20%. Тільки потрібно знати, як правильно поводитися із замороженими продуктами.
- Чим довше вони зберігаються, тим більше вітаміну С втрачають.
- Не можна розморожувати заморожені фрукти та овочі кілька разів.
- Деякі продукти, наприклад, цитрусові, полуниця та болгарський перець більш чутливі до руйнування вітаміну С, ніж будь-яка капуста – брюссельська та броколі.
А ось гаряча вода руйнує цей вітамін набагато сильніше – втрати його при варінні становлять 50-70%.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.