П'ять тисяч євро за фастфуд: шеф-кухар назвав, що входить до найдорожчого бургера на світі

Марія Майборода

Для максимальної ефектності - зверху бургер покритий їстівним золотом

У Нідерландах створили найдорожчий бургер у світі з елітної яловичини вагю, ікри білуги, камчатського краба, білого трюфеля та інших інгредієнтів преміум-класу. Така страва коштуватиме вам 5000 євро. А ідея такого бургера спала на думку ресторатору Роберту Яну де Віну, який вирішив побити попередній рекорд, встановлений у США.

Найдорожчий у світі гамбургер (одна порція) загорнутий у золото і прикрашений ікрою і коштуватиме він вам 5000 євро, пише Guinness World Records. Дорога страва була включена в меню ресторану The Daltons у Воортхейзені, Гелдерланді, Нідерландах, шеф-кухарем Роббертом Яном Де Віном у 2021 році. А називається бургер "Золотий хлопчик".

Ідея спала кухарю на думку під час пандемії Covid-19, коли його ресторан був змушений закритися для відвідувачів. Хоча люди не могли сісти поїсти, вони все одно подавали їжу на виніс, і одного вечора, коли він був там, щоб допомогти в навчанні нового менеджера, він натрапив на пост у Facebook про найдорожчий гамбургер.

Той бургер коштував дорого через його величезні розміри, і Робберт вирішив кинути виклик самому собі та приготувати бургер стандартного розміру, але який міг би встановити рекорд. Створюючи рецепт з нуля, Робберт прагнув створити бургер, який був би не лише дорогим, а й "багатим" на смак.

Булочка приготована з шампанського Dom Pérignon, трохи підсмажена, але все ще м'яка всередині, і вкрита сусальним золотом. Сам бургер приготований із соковитої яловичини вагю та прикрашений камчатським крабом та ікрою. Сюди також входять кільця цибулі, збиті в шампанському. 

"Не приховуватиму, було кілька проблем. Але першим важливим питанням було: як ми збираємося гарантувати, що цей бургер буде чудовим на смак?", - сказав Робберт про створення бургера. "Я маю на увазі, що легко просто взяти кілька справді дорогих інгредієнтів і покласти їх у бургер. Але для мене було дуже важливо, щоб бургер був дорогим ще й на смак. Я хотів подивитися, як далеко ми можемо зайти в цьому, скільки ми можемо вкласти в це - і при цьому переконатися, що п'ять смаків знаходяться в ідеальній гармонії".

Як додав шеф-кухар, другою великою проблемою був пошук інгредієнтів. Наприклад, деякі інгредієнти, які входять до складу бургера, зазвичай недоступні в Нідерландах, але йому дуже допомогли його постачальники. 

Він використав гамбургер, щоб не лише здійснити свою дитячу мрію стати володарем титулу Книги рекордів Гіннеса, а й привернути увагу до проблеми бідності у Нідерландах. Так, шеф-кухар пожертвував всі 5000 євро від першого проданого ним бургера Golden Boy місцевому продовольчому банку. На ці гроші було виготовлено 1000 продуктових наборів для сімей, які потребують допомоги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

No ad for you